Książka kulinarna młodego Polaka wyróżniona przez amerykański magazyn

bialyorzel24.com 2 miesięcy temu

Książka kucharska pochodzącego z Rzeszowa Michała Korkosza, znanego w internecie jako Rozkoszny, otrzymała nagrodę amerykańskiego magazynu Foreword. „To pierwszy raz w 20-letniej historii nagród, aby polski autor czy książka kucharska zostali tak wysoko nagrodzeni!” – napisał w sieci Michał.

26-letni Michał Korkosz „Rozkoszny” od 8 lat prowadzi popularnego bloga kulinarnego. Fot. Facebook.com/Rozkoszny

Kim jest Rozkoszny? To 26-latek, pochodzący z Rzeszowa, który kocha gotować, a ludzie uwielbiają jego kulinarne przepisy. W 2016 roku założył w sieci bloga rozkoszny.pl, co zaowocowało wydaniem bestsellerowych książek o polskiej kuchni. Wiele z jego przepisów stało się hitami internetu. To m.in. sernik baskijski czy makaron z karmelizowaną cebulą i wędzonym twarogiem. Ideą jego bloga było to, iż prezentowane tam przepisy zawsze się udają.

Jest laureatem nagrody Prix de la Littérature Gastronomique za rok 2021, przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu. W 2024 roku został prowadzącym programu „Masterchef Nastolatki”, emitowanego przez stację TVN. Na Instagramie obserwuje go ok. 600 tys. osób. Prowadzi także kanał na YouTube.

Książki Rozkosznego wydawane są w wielu krajach, także w USA. Jego ostatnia publikacja, czyli „Nowe Rozkoszne”, ukazała się w Stanach Zjednoczonych pod tytułem „Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland”. I to waśnie ta książka została wyróżniona przez amerykański magazyn Foreword w kategorii Książka Kucharska 2023. – Wspaniale, iż kuchnia polska zaczyna w końcu zyskiwać uznanie na świecie. I iż mogę mieć w tym mały udział – cieszy się w mediach społecznościowych Michał Korkosz.

Zadaniem nagrody Foreword Indies Book jest odkrywanie i recenzowanie najlepszych i najciekawszych książek. Za każdym razem do konkursu zgłaszane są tysiące książek. Te zwycięskie wybierane są przez 100 bibliotekarzy i księgarzy.

W książce „Nowe Rozkoszne” znaleźć można przepisy na polskie dania, ale są one dopasowane pod współczesne i zróżnicowane podniebienia. Sam Michał o swojej książce pisze tak: „Przed zawirowaniami historycznymi, zniknięciem z mapy Europy na 123 lata, nasz kraj był mozaiką narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie, tureckie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie”.

Przedstawiciele wydawnictwa Buchmann, które wydało książki Rozkosznego, informują, iż „Nowe Rozkoszne” to najlepiej sprzedająca się książka kulinarna w Polsce. Do tej pory rozeszło się prawie 100 tys. jej egzemplarzy. Została też uznana za jedną z najlepszych publikacji kulinarnych roku m.in. według „Gazety Wyborczej”, czy „Washington Post”. Amerykańska gazeta określiła publikację Rozkosznego „jedną ze swoich ulubionych nowych książek kucharskich”.

Kinga Dereniowska

Idź do oryginalnego materiału