Jak zrobić kruszonkę tak, aby była pyszna i chrupiąca? To nie jest trudne, jeżeli ma się sprawdzony przepis. Najlepszy jest taki od doświadczonych cukierników. Rozmawialiśmy z jednym z nich. Po namowach udało nam się go przekonać, aby zdradził nam swoją sprawdzoną receptrurę.
Jak zrobić kruszonkę?
Kto z nas nie lubi owoców pod kruszonką? To jeden z najsmaczniejszych deserów. jeżeli dodamy do nich gałkę lodów waniliowych, to po prostu mistrzostwo świata! Niestety, wbrew pozorom zrobienie idealnej kruszonki wcale nie jest takie łatwe. Jednak z tym przepisem będzie o wiele prościej. Trik, którym podzielił się z nami doświadczony cukiernik, na pewno ci się przyda. Twierdzi, iż z jego receptury kruszonka wychodzi najsmaczniejsza. Co więcej, bardzo dobrze trzyma się ciasta i nie roztapia się w czasie pieczenia. Próbujesz?
Pixabay
Najlepszy przepis od cukiernika
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 100 gramów zimnego masła 82%
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Zacznij od posiekania dobrze schłodzonego masła na drobne kawałeczki. Następnie do miski włóż cukry oraz mąkę. Wszystkie składniki delikatnie zagniataj, aby powstała kruszonaka o konsystencji mokrego piasku. Gdy będzie gotowa, koniecznie wstaw ją do lodówki na około 30 minut przed pokruszeniam na ciasto. Pamiętaj, iż jest to najważniejszy krok. To on zapewnia jej „doskonałość”.
Jeśli przyjdzie Ci ochota na inny pyszny deser, spróbuj tęczowej rolady z naszego kanału w serwisie YouTube.