Kruchy i soczysty kotlet schabowy. Lepszego nie zjesz w restauracji

shareinfo.pl 4 godzin temu
fot. screen Youtube / Tasting History with Max Miller

Kotlety to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej. Przepisu na ten specjał nie da się zbyt mocno zmodyfikować, a wszelkie udoskonalenia mogą dotyczyć jedynie wstępnego przyrządzenia schabu. Dlatego bez marynaty ani rusz. Mięso można marnować na sucho i na mokro. Dziś polecamy przetestować tę drugą opcję. Surowe plastry mięsa wystarczy na pewien czas zanurzyć w mleku. Dzięki temu po usmażeniu kotlety wyjdą soczyste, kruche i miękkie jak nigdy wcześniej. Już zawsze będziesz je przyrządzać w ten sposób!

Sekret kruchego i soczystego mięsa tkwi w marynacie z mleka i cebuli. Przebywające w mieszance kawałki mięsa nabierają pożądanych przez każdego smakosza cech. Są pyszne, miękkie i rozpływają się w ustach.

Efekt chrupiącej panierki uzyskasz, gdy kotlety przed smażeniem dobrze osuszysz. Do smażenia używaj smalcu lub innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia (np. olej rzepakowy). Porządnie go rozgrzej na patelni i dopiero kładź kotlety otoczone panierką.

Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe

Składniki:
pół kg schabu
400 ml mleka
1 duża cebula
2 jajka + 2 łyżki wody
mąka pszenna
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
smalec lub olej do smażenia

Sposób wykonania:
Mięso pokrój na cztery grubsze plastry. Przy pomocy tłuczka rozbijaj je na niezbyt grube kotlety Wszystkie sztuki umieść w naczyniu.

Pokrój cebulę w plasterki i przełóż do mięsa, zalej wszystko mlekiem.

Naczynie przykryj i włóż do chłodziarki na minimum trzy godziny. Później wyjmij schab z marynaty i starannie osusz, posyp pieprzem i solą.

Plastry panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron (ok. 4 min/1 strona), aż się zezłocą. Wykładaj kotlety na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Idź do oryginalnego materiału