Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 tydzień temu

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne ciasto z rabarbarem. Znajdziecie tutaj:

  • idealnie kruche ciasto,
  • pyszną piankę, która łączy w sobie smak bezy i budyniu,
  • a do tego soczysty i kwaskowy rabarbar, który przełamuje słodycz pozostałych składników.

To ciasto jest przepyszne! Piekę je przez okrągły rok: ze świeżymi i mrożonymi owocami, a choćby z jabłkami czy makiem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Nie będę oszukiwać, bo ciasto jest dość pracochłonne w przygotowaniu. Ale lubię je za to, iż ciasto kruche mogę przygotować wcześniej i schować do zamrażarki. Wówczas w dniu pieczenia mam dużo mniej pracy.

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem

  • Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem
  • Proste ciasto na maślance z rabarbarem
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
  • Blondie z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Idealnie kruche ciasto. Pyszna pianka, która łączy w sobie smak bezy i budyniu. A do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników. To ciasto jest przepyszne!

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 400g rabarbaru,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta

Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra-dół. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Ubijamy około 1 minuty po każdej dodanej łyżce cukru.

Przygotowanie budyniowej pianki

Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach.

Przygotowanie budyniowej pianki

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy pokrojonym rabarbarem. Na rabarbar ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Jeśli przygotujesz kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta kruche Rabarbar Warzywne Z rabarbarem


#blaszka 20x35cm #budyń #Weekendowa Cukierenka #wiosna #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału