Cukiernie kuszą nas rogalikami, pączkami, ciastami i ciasteczkami z pastą pistacjową. Nic dziwnego - pistacjowe wypieki stały się absolutnym hitem, zdobywając serca i podniebienia smakoszy. W tym przepisie również sięgniemy po ten zielony skarb, aby stworzyć chrupiące ciastka o niezrównanym smaku.
Kruche ciastka z kremem, czy pastą pistacjową?
W sklepach znajdziemy nie tylko orzeszki pistacjowe, ale też gotowe produkty przygotowane na ich bazie. Mowa paście i kremie pistacjowym. Czym się różnią?
Pasta pistacjowa powstaje przez zblendowanie pistacji z małą ilością oleju. Z kolei krem to nic innego jak połączenie orzeszków z mlekiem w proszku i cukrem.
Do przygotowania kruchych ciastek używamy pasty pistacjowej - częściowo zastępujemy nią masło. Podobnie jak ono, pasta ma dużo tłuszczu, a jej konsystencja jest grudkowata. Właśnie dlatego te małe wypieki wyjdą bardzo delikatne, a ich posmak będzie obłędny.
Przepis na kruche ciastka o smaku pistacji
Składniki:
- 200 g mąki pszennej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 100 g masła;
- 50 g cukru pudru;
- 1 żółtko;
- 4 łyżki pasty pistacjowej;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Żeby zrobić kruche ciastka o smaku pistacji, na początek łączymy ze sobą w misce mąki oraz cukier puder. Następnie dodajemy do nich masło, które uprzednio kroimy na kawałki. Pamiętajmy, aby było schłodzone.
Wszystko rozcieramy tak, aby uzyskać kruszonkę. Do takiej masy dodajemy żółtko, pastę pistacjową oraz cukier waniliowy.
W kolejnym kroku zagniatamy wszystkie składniki, a powstałe ciasto zawijamy w folię i kładziemy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odrywamy z niego małe kawałki, z których zaczynamy formować małe spłaszczone kulki.
Tak przygotowane kruche ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do masy nie tylko pastę pistacjową, ale choćby ulubione orzechy czy małe kawałki białej czekolady. Możemy też powciskać w nie żurawinę, a dopiero na koniec oblać polewą bądź oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze
Obniża cukier, daje uczucie sytości i prawie nie ma kalorii. Na diecie jedz regularnie
Takie naleśniki podawali na urlopie w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych