Dziś mamy dla ciebie coś wystrzałowego. To połączenie przejdzie do historii udanych receptur: tortilla i… śniadanie. Uwierz nam, to tylko z pozoru wygląda dziwnie. Przeczytaj ten przepis na szybkie śniadanie z tortilli i przekonaj się sam.
Po internecie krążył kiedyś taki żart: najtrudniejszą rzeczą w dorosłym życiu jest wymyślanie co zrobić na śniadanie. Codziennie.
Musimy przyznać, iż w tym powiedzeniu jest naprawdę sporo racji. Śniadanie nie należy do najłatwiejszych wyborów po pierwsze dlatego, że… cóż, jesteśmy zaspani, średnio nam się chce, czasu też nie za wiele. A to znacznie ogranicza możliwości. Po drugie, śniadanie powinno być sycące i zróżnicowane; takie, za pomocą którego nie zaczniemy za chwilę podjadać.
Szybkie śniadanie z tortilli – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Helly’s Simple Recipe
Wszystkie powyższe wymagania spełnia ten przepis na szybkie śniadanie z tortilli. Jest proste? Jak drut. Ekspresowe? Totalnie. Każdy się nim naje? Absolutnie.
To co? Wygląda na to, iż być może trafiłeś właśnie na śniadanie doskonałe. Oto przepis.
Szybkie śniadanie z tortilli
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 tortille
- szczypiorek
- 1 tortilla
- ser mozarella
- 1 pomidor
- 2 plastry żółtego sera
- 100 g skwarek z boczku (opcjonalnie)
- kilka listków szpinaku
- masło
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Szczypiorek drobno posiekaj i wrzuć do tej samej miski.
Patelnię wysmaruj masłem i rozgrzej. Wlej na nią przygotowaną mieszankę i ruchem ręki rozprowadź po całej patelni. Kiedy jajko zacznie się ścinać, połóż na nim tortillę i delikatnie dociśnij ją drewnianą szpatułką. Kiedy omlet idealnie przywrze do tortilli, przerzuć ją „do góry nogami”.
Szybkie śniadanie z tortilli – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Helly’s Simple Recipe
Teraz czas na stworzenie środka. Na połowę powierzchni ściętego jajka wysyp startą mozzarellę, szpinak, plastry pomidora i żółtego sera oraz — jeżeli masz ochotę — skwarki. Drugą połową powierzchni przykryj teraz pierwszą. Smaż z obu stron do rozpuszczenia się sera i zdejmij zawartość patelni na talerz. Pokrój w mniejsze kawałki i gotowe. Smacznego!
Po więcej pomysłów na interesujące śniadania odwiedź nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam takie cuda jak to poniżej.