Krokiety folwarczne zrobisz w mig. Oszalejesz na punkcie farszu

shareinfo.pl 1 dzień temu
fot. screen Youtube / Omme’s Kitchen

Nie musisz szukać okazji, by przygotować krokiety. Te często goszczą w naszych kuchniach w święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować ich choćby jutro. Krokiety w złocistej panierce z ekstra farszem wyglądają i pachną obłędnie, więc choćby nie będziesz musiał wołać rodziny na obiad. Wszyscy błyskawicznie zlecą się do kuchni, gdy tylko poczują niesamowity zapach w całym domu. A gdy powiesz im, iż przyrządziłeś krokiety folwarczne i dodatkowo sos czosnkowy, z pewnością nałożą sobie podwójną porcję.

W święta na naszych stołach zwykle rządzą krokiety nadziewane kapustą z grzybami. Do tego czasu możemy z przyjemnością raczyć się innymi wersjami krokietów np. folwarczną. Soczyste, wyraziste w smaku nadzienie składa się z mięsa, cukinii, cebuli, czosnku i przypraw. Najlepsze, iż możesz użyć praktycznie każdego rodzaju mięsa (np. z kurczaka, wieprzowego, wołowego, a choćby mięsa z wczorajszego rosołu). Krokiety na bank się udadzą, ale nie zapomnij o dodatkach i panierce. Krokiety przed smażeniem maczaj w cieście naleśnikowym i bułce tartej, a potem smaż na patelni. To danie nie ma sobie równych.

Prosty przepis na krokiety folwarczne

Składniki:
6 naleśników (+ trochę ciasta naleśnikowego bez cukru do panierowania),
1 szklanka bułki tartej.

Nadzienie:
1 nieduża cukinia,
pieczone bądź gotowane mięso,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
1 cebula,
ostra i słodka papryka w proszku,
pieprz i sól do smaku,
oregano,
gałka muszkatołowa.

Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy,
olej do smażenia.

Wykonanie:
Zaczynamy od rozdrobnienia mięsa: możemy je zmielić albo drobno pokroić. Cukinię kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z cebulą, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelnię wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy jarzyny oraz mięso i podsmażamy.
Dodajemy pieprz, sól i resztę przypraw do smaku.

Układamy na naleśniku trochę farszu i zawijamy, tworząc krokieta. Tak samo traktujemy pozostałe placki i nadzienie.

Każdą sztuką najpierw obtaczamy w cieście naleśnikowym, a potem w bułce tartej.

Układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Wykładamy krokiety na talerz z papierowym ręcznikiem. Gdy już oddadzą nadmiar oleju, umieszczamy je na talerzu i podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego (łączymy 100 g majonezu, 100 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pieprz i zioła do smaku, opcjonalnie sól). Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału