Magda Gessler lubi eksperymentować w kuchni. Tradycyjne dania wzbogaca o nowe składniki, które nadają im zupełnie inny smak. Tak też postanowiła zrobić z rosołem, dorzucając do niego...goździki. Dlaczego warto doprawiać nimi tę tradycyjną zupę? Sprawdź już teraz.
Rosół z goździkami - aromatyczna i prozdrowotna zupa
Goździki zaliczamy do orientalnych przypraw. Mają charakterystyczny, kwiatowo-owocowy zapach z orientalną nutą. Właśnie dlatego najczęściej dodajemy je do kompotów i deserów, jedna jak się okazuje - dzięki nim rosół zyskuje głęboki, wędzony aromat.
Rosół z goździkami Magdy Gessler uznajemy za prozdrowotną zupę. Ta przyprawa zawiera witaminy: A, E, K, D, C oraz te z grupy B, a także minerały tj. potas, wapń, mangan, cynk, sód, fosfor, selen i magnez.
Goździki mają dobry wpływ na żołądek, pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Poza tym skutecznie walczą z wolnymi rodnikami i dzięki nim jesteśmy mniej narażeni na zachorowanie np. na grypę. Dodatkowo wzmacniają odporność, łagodząc stany zapalne.
Ta przyprawa działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśne. Pomaga również w zasypianiu, koi układ nerwowy.
Dzięki eugenolowi, będącym silnym antyoksydantem, goździki obniżają poziom cukru i złego cholesterolu. Rosół z tą przyprawą jest zatem dedykowany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Ile goździków wrzucić do rosołu? Magda Gessler podpowiada
Magda Gessler radzi, aby wrzucić do rosołu 3-4 goździki w momencie, gdy zaczynamy go gotować. Dodajemy je zatem razem z mięsem, warzywami i innymi przyprawami.
W trakcie gotowania goździki uwalniają wspomniane wcześniej adekwatności zdrowotne i charakterystyczny aromat, wpływający na smak zupy.
Zobacz też:
Lubisz cynamonki? Ten przepis zaskoczy cię nietypowym dodatkiem
Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend