Cebula nie jest akceptowana przez każdego. Coraz częściej tradycyjne receptury na śledzie są modyfikowane, a cebula wcale nie jest dodatkiem obowiązkowym. Osoby, które nie przepadają za jej charakterystycznym smakiem i zapachem, powinni przetestować ten przepis na świąteczną rybę. Por łączy się z matijasami nad wyraz dobrze.
Śledzie w nowatorskiej odsłonie. Wymień cebulę na pora
Ulubione śledzie wielu Polaków to te zatopione w oleju. Są łatwe do zrobienia, smakowite i tradycyjne. jeżeli chętnie zjadłbyś rybę w nieco zmodyfikowanej wersji, dorzuć do niej biały fragment pora. Charakterne warzywo nada potrawie nieco inny smak, co będzie dla ciebie miłym zaskoczeniem. Dla twoich domowników i gości również. Śledzie z porem możesz zatopić w majonezie lub oleju. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych. Obie osłony zasługują na medal.
Przepis na śledzie z dodatkiem pora
Składniki:
» 2 pory,
» 200 g płatów śledziowych,
» łyżeczka soku z cytryny,
» jabłko.
Z sosem majonezowym:
» 2 łyżki śmietany bądź gęstego jogurtu,
» 2 łyżki majonezu,
» 1 łyżeczka musztardy francuskiej (można pominąć).
Z olejem:
» 1/2 szklanki oleju,
» pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Filety moczymy w wodzie, jeżeli trzeba. Osuszamy i kroimy w mniejsze części.
Oczyszczamy i płuczemy pory, a potem kroimy na zgrabne talarki. Umieszczone na sitku polewamy wrzącą wodą.
Obieramy jabłko i ścieramy na większych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z porem. Doprawiamy pieprzem i solą.
Wersja z majonezem:
W pojemniku kładziemy filety, a na nich starte jabłko z porem. Zalewamy składniki sosem majonezowo-śmietanowym, mieszamy.
Wersja z olejem:
W słoiku umieszczamy kawałki ryby i pora, układając warstwy, a potem zalewamy je olejem.
Opcje z sosem/olejem chłodzimy i podajemy. Smacznego.