Czosnek to warzywo, które znane jest ze swoich leczniczych adekwatności. Chcąc jednak skorzystać z jego prozdrowotnych możliwości, musimy odpowiednio przygotować nasz czosnek, w którym znajdują się dwie substancje działające solo, czyli alliina i allinaza. Dopiero połączenie ich wytwarza allicynę, która ma działanie lecznicze. Substancje te możemy połączyć poprzez rozdrobnienie czosnku. Musimy to jednak zrobić we adekwatny sposób.
Co ma wpływ na to czy uwalania się allicyna? Tak rozdrabniaj czosnek, aby cieszyć się adekwatnościami
Należy wiedzieć, iż allicyna, by miała największą moc, potrzebuje około 10 minut. Z tego powodu zaraz po posiekaniu czy zmiażdżeniu czosnku, powinniśmy go odłożyć na kilka minut na bok, a nie od razu przechodzić do jego obróbki termicznej.
Jeśli zrobimy to od razu, czosnek utraci swoje adekwatności podczas smażenia. o ile jednak odczekamy, nic się nie stanie, ponieważ uwolniona allicyna jest odporna na wysoką temperaturę.
Oprócz tego musimy także wiedzieć, iż allicyna reaguje chemicznie z metalami. Sprawia to, iż podczas rozdrabniania czy siekania warzywa dzięki metalowych narzędzi, uwalnia się co prawda silny zapach oraz smak czosnku, ale działanie allicyny będzie osłabione. Wobec tego, jeżeli zależy nam na zachowaniu adekwatności tego produktu, powinniśmy używać do niego przyrządów ceramicznych.
Czytaj również: Po co wkłada się foliówkę do prania? Efekt cię zaskoczy
Co jeszcze warto wiedzieć o rozdrabnianiu czosnku? To wpłynie na smak potraw
W przypadku jednak gdy nie jesteśmy chorzy, a zależy nam na intensywnym smaku oraz zapachu czosnku, nie musimy ograniczać się jedynie do stosowania ceramicznych narzędzi. Możemy, zamiast tego wycisnąć go przez praskę lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu aromat stanie się silniejszy. Musimy jednak uważać, ponieważ jeżeli wrzucimy na patelnię tak mocno rozdrobniony czosnek, to łatwo będzie go przypalić.
W przypadku, gdy gotujemy sos lub gulasz, lepiej będzie pokroić czosnek w plasterki. Da nam to subtelny posmak i nie zdominuje potrawy. W dodatku zmniejsza się wtedy ryzyko przypalenia warzywa. Aromatu naszym daniom doda także zwyczajne zmiażdżenie ząbków dłonią czy sztućcem. Wtedy to czosnek w całości prażymy przez krótki czas na patelni lub wkładamy go do sosu i wyciągamy po zakończeniu obróbki termicznej.
Warto więc dobrać odpowiednią metodę dla siebie, zgodną z naszymi preferencjami smakowymi i potrzebami, a także dopasowaną do rodzaju przygotowywanego przez nas dania.
Zobacz też:
Weź z kuchni i wlej do wiadra z wodą. Drewniana podłoga będzie błyszczeć, jak lustro
Sierść z dywanu nie daje się odkurzyć? Tak gwałtownie i bez wysiłku się jej pozbędziesz
Możesz usunąć kamień z kranu w 5 minut. Wystarczy, iż użyjesz tych 2 składników