Krewetki w cieście. Prosty i pyszny przepis na chrupiącą przekąskę

pysznosci.pl 1 rok temu

Krewetki to owoce morza, które możemy podać na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na krewetki smażone w cieście, które zasmakują każdemu!

Krewetki w cieście – przepis, który pokochasz

Krewetki to jedne z najczęściej wybieranych owoców morza. Wszystko za sprawą nie tylko ich delikatnego smaku, ale i wielu adekwatności zdrowotnych. Przede wszystkim są one niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu. Co więcej, ten rodzaj owoców morza jest doskonałym źródłem białka. Skorupiaki zawierają aż 18,1 g białka na 100 g.

Ich rosnąca popularność wynika również z tego, iż dostaniemy je praktycznie w każdym większym markecie. Dlatego teraz nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić Wam przepis na krewetki, tak smaczne, jakich jeszcze nie jedliście.

Jak zrobić krewetki w cieście?

Krewetki z naszego przepisu to doskonała propozycja zarówno na wieczorną przekąskę we dwoje, jak i na tzw. finger foods, które podasz, organizując domówkę dla najbliższych. Możesz zaserwować je same, jak i z domowym sosem czosnkowym. Gwarantujemy, iż w obu wersjach będą smakować wyśmienicie. Poniżej znajdziesz przepis na krewetki w cieście.

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka lub chilli (wedle uznania)
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki myjemy i obieramy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej. We wcześniej przygotowanym cieście namaczamy krewetki i smażymy je na rozgrzanym oleju około 5 minut, do momentu aż się zarumienią. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału