Kremowy hummus z ciecierzycy na kanapki. Odkryj przepis na zdrową pastę. Wypróbuj nasz sposób na pożywne śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. jeżeli korzystamy z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze w puszce, to można go zrobić w mniej niż 10 minut. Hummus z ciecierzycy to także znakomite źródło białka w diecie wegetariańskiej. Pamiętajcie o dodaniu pasty z sezamu (tahini), która nadaje aromat i tworzy aksamitną konsystencję. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak zrobić domowy hummus.

Hummus — przepis na pyszną pastę z ciecierzycy

Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: około 8-10 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml).

Na wierzch:

  • Oliwa z oliwek do podania,
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki, listki bazylii.

W naszej galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do hummusu

Jak zrobić hummus?

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
  2. Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
  3. Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Hummus należy przełożyć do miski.
  5. Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
  6. Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
  7. Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
  8. Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.

Z czym jeść hummus?

Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki:

  • marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • seler naciowy.

W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami. Hummus będzie znakomitym zamiennikiem masła w kanapkach.

Dodatki do hummusu

Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy:

  • hummus z suszonymi pomidorami,
  • hummus z soczewicy,
  • hummus z papryką,
  • hummus z bobu,
  • hummus z buraka,
  • hummus z dyni,
  • a choćby z dodatkiem awokado.

Właściwości i wartości zdrowotne hummusu

Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:

  • potasu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • cynku,
  • wapnia,
  • i magnezu.

Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.

Pyszne smarowidło na kanapki. Sprawdź przepis na idealny hum...

+6 Zobacz galerię

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału