Hummus — przepis na pyszną pastę z ciecierzycy
Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: około 8-10 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
- 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml).
Na wierzch:
- Oliwa z oliwek do podania,
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki, listki bazylii.
W naszej galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do hummusu
Jak zrobić hummus?
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
- Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
- Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Hummus należy przełożyć do miski.
- Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
- Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
- Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
- Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.
Z czym jeść hummus?
Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki:
- marchewki,
- korzeń pietruszki,
- seler naciowy.
W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami. Hummus będzie znakomitym zamiennikiem masła w kanapkach.
Dodatki do hummusu
Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy:
- hummus z suszonymi pomidorami,
- hummus z soczewicy,
- hummus z papryką,
- hummus z bobu,
- hummus z buraka,
- hummus z dyni,
- a choćby z dodatkiem awokado.
Właściwości i wartości zdrowotne hummusu
Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:
- potasu,
- żelaza,
- miedzi,
- cynku,
- wapnia,
- i magnezu.
Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: