Pyszne ciasto bez pieczenia w "Weekendowej Cukierence". Co powiesz na połączenie aksamitnego kremu budyniowego z bitą śmietaną oraz soczystą żelką malinową? Zapewniam Cię, iż to połączenie smakuje pysznie!
Dzisiejsza propozycja to ciasto bez pieczenia. Jest odrobinę pracochłonne, bo składa się z 4 składowych, ale robi się w miarę szybko. Ciasto jest owocowe i kremowe. Idealne na lato.
Ciasto z malinami bez pieczenia
RÓŻNE WARIANTY CIASTA
- Ciasto można przygotować na biszkopcie. Do tego przepisu polecam upiec biszkopt z 4 jajek.
- Do nasączenia biszkoptów można wykorzystać zamiennie zaparzoną kawę lub sok pomarańczowy.
- Zamiast malin można użyć innych owoców i przygotować inną żelkę lub owoce w galaretce.
- Do budyniu można dodać 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, aby przygotować krem kawowy. Taki krem świetnie łączy się z malinami.
- Jeśli boisz się pracować z żelatyną to możesz ubić prosty krem śmietankowy: 300g mascarpone + 300g śmietany kremówki 35%.
Ciasto z malinami bez pieczenia
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia z podłużnymi biszkoptami
- Biszkopcik z karmelem
- Proste tiramisu z truskawkami
- Biszkopcik z budyniem cytrynowym i borówkami
- Biszkopcik z wiśniami
Kremówka z malinami bez pieczenia
Krem budyniowy w połączeniu z bitą śmietaną i soczystymi malinami smakuje obłędnie.
Kremówka z malinami bez pieczenia
Składniki:
- SPÓD:
- 30 podłużnych biszkoptów,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 4 żółtka,
- 1 łyżka mąki pszennej (15g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50g),
- 200g masła,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12g żelatyny + 60g wody,
- ŻELKA MALINOWA:
- 500g malin świeżych lub mrożonych,
- 60g cukru,
- 8g żelatyny + 40g wody,
- DEKORACJA:
- borówki lub maliny,
- mini bezy,
- kuleczki białej czekolady,
- listki mięty
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.
Miękkie masło ucieramy kilka minut mikserem na najwyższych obrotach do białości (5-7 minut). Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek. Następnie dodajemy budyń w trzech turach i ucieramy do połączenia. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Krem jest gotowy.
KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Żelatyna przed dodaniem do ubitej śmietany powinna być letnia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciurkiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do dobrego połączenia składników. Od tego momentu należy pracować szybko, bo krem śmietankowy zacznie gwałtownie tężeć.
*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica.
ŻELKA MALINOWA: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10-15 minutach żelatyna powinna napęcznieć. Wówczas umieszczamy ją na 5 sekund w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Znowu wkładamy ją na 5 sekund do mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Robimy tak kilka razy – do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
Maliny oraz cukier umieszczamy w rondelku. Następnie wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy. Wówczas wyłączamy gaz i maliny przecieramy przez sitko. Otrzymany malinowy mus mieszamy z żelatyną. Odstawiamy go do wystudzenia, a na ciasto wykładamy, gdy zacznie tężeć.
Ciasto z malinami bez pieczenia
ZŁOŻENIE CIASTA: Spód formy 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy podłużne biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty równomiernie nasączamy ponczem. Następnie wykładamy krem budyniowy. Wyrównujemy. Blaszkę odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy.
Gotowy krem śmietankowy wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto chowamy do lodówki, a przygotowujemy żelkę malinową.
Gotową żelkę malinową wykładamy na krem śmietankowy. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto kroimy i dekorujemy tuż przed podaniem. Smacznego!
Kremówka z malinami bez pieczenia