Kremowe risotto z leśnymi grzybami na obiad. Poznaj przepis na danie z ryżem we włoskim stylu. Znakomity posiłek z suszonymi borowikami
W skrócie
- Risotto z grzybami – prosty przepis na obiad
- Jak zrobić risotto z grzybami?
- Zioła do risotto z grzybami
Rozpływające się w ustach risotto często wydaje się daniem trudnym do zrobienia. Powodem, dla którego krąży ta opinia, jest fakt, iż danie jest czasochłonne i cierpliwie należy dolewać bulion do gotującego się ryżu. Dopiero gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta, można dolać kolejną porcję bulionu. Z pewnością risotto z grzybami pokaże zaangażowanie kucharza w gotowanie, a także znajomość kuchni włoskiej. To danie z pewnością podbije podniebienie miłośników dobrego jedzenia.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania risotta z grzybami
Risotto z grzybami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania:
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 szklanka płynu z namaczania grzybów,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 40 g masła,
- 200 g ryżu do risotto np.: arborio,
- 20 g posiekanej natki pietruszki lub posiekanego koperku,
- 50 g parmezanu.
Do smaku:
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania risotta z grzybami
Jak zrobić risotto z grzybami?
Przygotowanie:
- Suszone grzyby należy namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Powinny być dokładnie pokryte płynem.
- Grzyby należy odcedzić przez sitko i zostawić szklankę płynu z namaczania. Resztę można zostawić do bigosu lub zupy grzybowej.
- W garnku należy zagotować bulion warzywny z wodą po grzybach. Cały czas należy gotować bulion na małym ogniu.
- Cebulę i czosnek trzeba pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać 20 g masła, wsypać cebulę i czosnek. Warzywa należy dusić, aż zmiękną.
- Namoczone grzyby należy posiekać na drobne kawałki. Po 5 minutach do garnka należy wsypać ryż i dodać grzyby, wymieszać i smażyć przez około minutę na średnim ogniu, aż pokryją się masłem i przejdą zapachem czosnku.
- Następnie trzeba wlać chochlę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu. Kolejną porcję bulionu należy wlać, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Risotto z grzybami należy gotować przez około 15 minut. Kremowe risotto będzie gotowe, gdy ziarna ryżu będą miękkie, ale z zewnątrz będą stawiać lekki opór. Tak ugotowany ryż określa się jako al dente.
- Na koniec należy dodać pozostałe masło, starty parmezan i na koniec posypać natką pietruszki.
- Risotto z grzybami można doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czytaj także: Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Jeden składnik was zaskoczy
Zioła do risotto z grzybami
Poza natką pietruszki gotowe risotto z grzybami, można udekorować posiekaną szałwią, która nada delikatnego aromatu i lekko słodkiego smaku. Ponadto świetnie sprawdzą się posiekane gałązki rozmarynu i listki tymianku. Wypróbujcie zestawienia, które najbardziej przypadną wam do gustu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: