Aksamitny i pełen smaku czerwony krem pomidorowy ze śmietanką i parmezanem to pyszny przepis na szybki, rozgrzewający obiad. Całość podaliśmy z domową grzanką z serem i ziołami.
Przepis na zupę krem
Zupa krem z pomidorów to popularne danie kuchni europejskiej, które charakteryzuje się kremową konsystencją i intensywnym smakiem warzyw. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, które dyktują, w jakim kierunku idzie smak całej potrawy. Do naszego kremu dodaliśmy słodką i ostrą paprykę, które świetnie wyciągają aromat dania. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, podaj ją z domową grzanką z mozzarellą i oregano. Takiej zupy nie powstydziłaby się choćby najlepsza restauracja.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Krem pomidorowy z grzanką
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 szt. suszonych pomidorów w oleju
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 200 ml śmietanki 18%
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Grzanka
- chleb tostowy maślany
- tarta mozzarella
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Przesmaż całość, aż warzywa się zeszklą i wlej pomidory krojone z puszki. Dopraw suszonym tymiankiem, oregano, słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj cukier, który świetnie wydobywa smak pomidorów oraz przecier i dokładnie wymieszaj.
Krem pomidorowy z grzanką- Pysznościza
Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej bulionem. Gotuj całość, aż marchewka będzie miękka. Następnie przelej zawartość garnka do robota kuchennego. Dodaj śmietankę oraz zmiksuj całość na jednolitą masę.
Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności
Przygotuj proste grzanki. Na jednej kromce chleba tostowego połóż startą mozzarellę, posyp oregano i przykryj drugą połówką. Polej złożoną kanapkę oliw Grilluj lub tostuj, aż pieczywo się zarumieni.
Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności
Gotową zupę przelej do miski. Udekoruj oliwą z oliwek oraz listkiem bazylii. Podaj świeżo podpieczoną grzankę z ciągnącym się serem.
Smacznego!