Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym

tygodnikprogram.com 4 godzin temu

Składniki:

  • 1 kg dyni (najlepiej Hokkaido lub piżmowej),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma do smaku,
  • sok z ½ limonki

Przygotowanie:

  • Dynię pokrój w kostkę (nie trzeba obierać, jeżeli używasz Hokkaido).
  • Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
  • Dodaj dynię, zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Wlej mleko kokosowe, dopraw przyprawami i zmiksuj na gładki krem.
  • Podawaj z pestkami dyni i odrobiną soku z limonki.
Idź do oryginalnego materiału