Obecnie krajowe warzywa są o 55,7 proc. droższe niż przed rokiem. – Wraz z wiosną warzywa będą taniały, ale do świąt wielkanocnych raczej nie należy oczekiwać zbyt dużego spadku cen – poinformował ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.
– Jesteśmy w przednówku, czyli, jak nazwa wskazuje, przed nowymi zbiorami. To moment przełamania. Nie będzie jednak tak, iż cały towar na rynku stanieje z dnia na dzień – tu pod uwagę trzeba brać uwarunkowania handlowe czy przyrodnicze. Proces stabilizacji cen będzie trwał mniej więcej do końca kwietnia – powiedział Kmera.
W połowie marca licząc rok do roku krajowe warzywa (12 produktów) były droższe o ponad 55,7 proc. Najbardziej podrożała cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More (3,5-krotnie), marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i pory (2,5-krotnie). Tańsze niż przed rokiem są burakiChrzan pospolity – (Armoracia rusticana) – roślina wielolet… More ćwikłowe (o 4 proc.).
Zdaniem eksperta taniej będzie, gdy nastąpi „przebudowa” rynku w związku z pojawieniem się nowalijek. Wówczas ubiegłoroczne, wysokie ceny warzyw będą musiały uelastycznić się i dostosować do konkurencji w postaci młodych warzyw.
– Wyjątkiem jest paprykaPapryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n… More. Hiszpanie trzymają ceny, bo widzą, iż konkurencji za bardzo nie ma. Poza tym papryki jest u nich coraz mniej – tłumaczy Kmera.
Przypomniał, iż wysokie ceny papryki spowodowane są złą pogodą. w tej chwili hiszpańska paprykaPapryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n… More jest oferowana na rynku w Broniszach w cenie 19-20 zł, ale na jego zakup nie ma zbyt wielu chętnych. Tańsza jest paprykaPapryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n… More turecka w cenie 14 zł/kg.
Droga jest cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, za którą w hurcie zapłacić trzeba choćby 4,5 zł za kg. To warzywo podrożało najbardziej ze wszystkich krajowych warzyw, tj. o ponad 320 proc. w stosunku do średniej ceny z ostatnich 10 lat. Także jej cena będzie stopniowo spadać, gdy pojawi się młoda cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More – początkowo sprowadzana z Bałkanów, a w połowie maja już krajowa.
– Powodem tak wysokich cen cebuli jest zapotrzebowanie na to warzywo. Jest ona używana w wielu krajach, ale nie wszędzie można ja uprawiać. W ub.r. na południu Europy nie udała się, w Polsce były dobre zbiory, ale jest też duży eksport – wyjaśnił ekspert.
Z wyliczeń Kmery wynika, iż w stosunku do średnich cen z marca z ostatnich 10 lat (od 2013 r.), oprócz cebuli najbardziej podrożały: marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More (o ponad 158 proc.) i ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More (o. 127 proc.). Najmniejszy wzrost odnotowano w przypadku selera (37,5 proc.), pieczarek (46 proc.) i kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More pekińskiej (48,5 proc.). Cały koszyk (14 warzyw) w marcu tego roku jest droższy od średniej wieloletniej z marca o 68 proc.
Wkrótce pojawi się polska rzodkiewkaRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk… More, sałataSałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More. Krajowe ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More można kupić już od trzech tygodni; wówczas na rynku hurtowym kosztowały 25 zł za kg, a w tej chwili – już 9 zł. To trzykrotny spadek ceny w ciągu miesiąca – zauważył ekspert.
– Nie tanieją pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More. w tej chwili pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More malinowe kosztują choćby 32 zł/kg. Wysoka ich cena może utrzymać się do świąt, bowiem producenci celowo opóźnili zimowe nasadzenia (zamiast normalnego świątecznego terminu dopiero w lutym założyli nowe plantacje), w wyniku czego wzrost podaży krajowych pomidorów i spadek ich cen nastąpi dopiero w połowie maja – wyjaśnił Kmera.
Optymistyczne są natomiast doniesienia z zagłębi produkcji warzyw tunelowych – mimo niepewnej sytuacji i wysokich kosztów plantatorzy założyli uprawy, które będą plonowały na początku maja.
– Koszt produkcji nowalijek będzie wyższy, a to oznacza mniejszą podaż. Nie wszyscy bowiem zdecydują się na produkcję danego warzywa, skoro będzie to kosztować dwa razy więcej niż dotychczas. Podaż spadnie, a cena pójdzie w górę. Ceny nie będą tak niskie, jak przed pandemią i przed wojną, ale nie powinny być „horrendalnie” wysokie – wyjaśnił Kmera.