Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) to unijny program, z którego Polska otrzyma 59,8 mld euro – w tym 25,27 mld euro w formie dotacji i 34,54 mld euro w preferencyjnych pożyczkach. Do tej pory wypłacono już 67 mld zł. Jego celem jest wzmocnienie gospodarki po kryzysie wywołanym pandemią poprzez realizację 57 inwestycji i 54 reform.
Branża HoReCa otrzyma z KPO 1,2 mld zł na modernizację, doposażenie i rozwój usług. W założeniu mają to być inwestycje, które zwiększą konkurencyjność firm i pomogą im przetrwać ewentualne kolejne kryzysy. Jednak przykłady nietypowych wydatków, które pojawiły się w części wniosków, wywołały w sieci gorącą dyskusję o zasadach przyznawania i kontroli dotacji.
https://korso.pl/wiadomosci/pedzil-164-kmh-w-zabudowanym-prawo-jazdy-stracil-po-dwoch-dniach/SgkH5Iodc0FKNoTqGJtSObok budzących emocje pomysłów są jednak projekty, które wpisują się w ideę unowocześniania biznesu i dywersyfikacji usług. Tak jest również w powiecie mieleckim, gdzie wsparcie z KPO trafi m.in. na:
- Wzrost odporności poprzez dywersyfikację usług i źródeł energii.
- Wzmocnienie odporności biznesu poprzez utworzenie kawiarni i wprowadzenie nowych usług gastronomicznych na terenie Podkarpacia.
- Dywersyfikację usług przedsiębiorstwa poprzez uruchomienie wypożyczalni rowerów.
- Wprowadzenie mobilnych punktów sprzedaży lodów oraz rozwój oferty cateringowej, aby zwiększyć zasięg i elastyczność działania firmy.
Takie inwestycje mają realną szansę wzmocnić lokalny rynek, przyciągnąć turystów i zapewnić przedsiębiorcom większą odporność na przyszłe wyzwania.