Kotlety ziemniaczane z jajkiem i sosem grzybowym z pieprzników to moje kolejne kuchenne odkrycie. Niby zwykłe resztki po obiedzie, a wyszedł z tego pełnoprawny, pyszny obiad. Ziemniaki i jajka zawsze lubiłam w sałatce ziemniaczanej, ale przyznam, nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić kotlety ziemniaczane z dodatkiem gotowanych, posiekanych jajek. A jednak! Wyszło tak dobrze, iż na pewno to powtórzyć.

Jak zrobić chrupiące kotlety ziemniaczane z jajkiem?
Ziemniaki po ugotowaniu przepuściłam przez praskę, a jajka na twardo drobno posiekałam. Dodałam jeszcze trochę startego żółtego sera i świeży koperek, bo u mnie jakaś zielenina musi być zawsze. Do ziemniaków i jajek koper pasuje idealnie, więc wybór był oczywisty.
Formowanie kotletów to już pełna swoboda wyboru. Mogą być małe, większe, jak kto woli. Najważniejsza jest panierka. I tu polecam prawdziwe panko! Wtedy kotlety wychodzą cudownie chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i puszyste.

Nie wyrzucaj ziemniaków – usmaż z nich coś pysznego!
Z resztek ziemniaków można wyczarować naprawdę fajne dania. Od klasycznych kopytek po te bardziej nietypowe – kopytka ze szpinakiem, grzybami , kopytka z pesto, czy kopytka warte milion. A jeżeli masz ochotę na coś innego, spróbuj zrobić kotlety ziemniaczane. Proste, sycące i idealne na szybki obiad z niczego.
Ziemniaki i jajka – duet idealny w domowej kuchni
Ziemniaki to prawdziwa bomba węglowodanowa, ale jeżeli już mam je zjeść, to musi być coś wyjątkowego. Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek na twardo to właśnie takie danie, proste, ale z charakterem. Kiedy usmażyłam pierwszą porcję, od razu sięgnęłam po jeden, żeby spróbować. I nie zawiodłam się! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, po prostu obłędne.
A kiedy jeszcze zanurzyłam kawałek kotleta w kremowym sosie grzybowym… totalny odjazd! To jest przepis trafiony w dziesiątkę, taki, który zostaje na stałe w domowym menu. Na szczęście w mojej rodzinie nie brakuje fanów ziemniaków, więc znikają z talerza w ekspresowym tempie.

kotlety ziemniaczane z jajkiem
DrukujSkładniki:
Kotlety
500 g gotowanych ziemniaków
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko, surowe
80 g mąki
60 g żółtego sera
3 łyżki posiekanego kopru
sól i czarny pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
40 g panko
1 łyżka masła +olej do smażenia
Sos grzybowy
1 mała cebula
1 duży zabek czosnku
250 g grzybów, leśnych
1 łyżka świeżego tymianku
20 g masła
300 ml śmietanki, 36% tł.
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuścić przez praskę. Jajka drobno posiekać i dodać do ziemniaków razem z serem, mąką i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zagnieść ciasto.
- Formować owalne kotlety. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk.
- Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju. Kotlety obtoczyć w panko i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, aż pięknie się zarumienią, a ser w środku się rozpuści.
- Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać grzyby, zwiększyć ogień i smażyć, aż woda odparuje.
- Wlać śmietankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Gotować sos przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, dodać odrobinę wody.
- Kotlety ziemniaczane podawać z gorącym sosem grzybowym. Smacznego!











