Jak zrobić kotlety rybne? Przepis krok po kroku
Przygotowanie kotletów rybnych nie jest trudne. Najważniejsza jest dobra baza czyli świeża lub rozmrożona ryba o zwartej strukturze mięsa. W tym przypadku świetnie sprawdzi się m.in. dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak, łosoś lub sandacz.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Składniki na klasyczne kotlety rybne mielone:
Filety rybne (bez skóry i ości) - 500 gramów;
Jajko - 1 sztuka;
Cebula - 1 sztuka;
Bułka tarta - 2 łyżki i niewielka ilość do panierki;
Natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka;
Sól;
Pieprz;
Sok z cytryny.
Na początku filety z ryby mielimy lub siekamy na drobne kawałki. Do ryby dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawy oraz bułkę tartą i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy - masa powinna być zwarta, ale nie sucha. Następnie formujemy kotlety rybne i obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Chcesz przygotować kotlety z ryby w wersji fit? Upiecz je w piekarniku lub przygotuj w air fryerze - będą chrupiące, ale bez nadmiaru tłuszczu.
Czytaj też: "Jak przygotować bezmięsny gulasz, który smakuje jak mięsny? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie".
Kotleciki rybne. Propozycje różnych wersji
Kotleciki rybne są niezwykle uniwersalne, można przygotować je w wielu wariantach - zarówno tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych.
Oto kilka pomysłów:
Kotlety z łososia i koperku - świetnie smakują podane z sosem jogurtowo-cytrynowym.
Kotlety z tuńczyka - szybka opcja z ryby z puszki, świetna na kanapki lub do lunchboxa.
Kotlety z dorsza i ziemniaków - bardziej sycąca wersja, idealnie sprawdzi się jako propozycja na rodzinny obiad.
Kotlety z mintaja z warzywami - dodaj startą marchewkę, pora lub paprykę dla koloru i smaku.
Przygotowując kotlety z ryby warto jest eksperymentować z przyprawami - papryka wędzona, czosnek granulowany czy curry potrafią całkowicie zmienić charakter dania.
Jak podawać kotlet rybny?
Kotlety rybne są bardzo uniwersalne - można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Najczęściej serwuje się je z:
ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty,
kaszą i sosem koperkowym,
w bułce jako rybny burger,
z pieczonymi warzywami i lekkim dressingiem.
Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na zimno - wystarczy dodać odrobinę majonezu lub sosu tatarskiego.
Kotlety rybne to prosty sposób na smaczny, pożywny i zdrowy posiłek. Można je przygotować zarówno z tanich ryb mrożonych, jak i z droższych gatunków - efekt zawsze zadowoli wasze podniebienia. Ich największym atutem jest to, iż łatwo je dopasować do własnych upodobań - wystarczy zmienić przyprawy lub dodać ulubione warzywa.














