Kotlety mielone z ogórkiem i ziemniakami

superprzepis.pl 1 tydzień temu

Kotlety mielone z ogórkiem i ziemniakami Te aromatyczne kotlety z mięsa mielonego, wzbogacone o chrupiące ziemniaki, ogórki kiszone i roztopiony ser, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy z pewnością zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem. Soczyste kotlety, pieczone warstwowo z dodatkami, stanowią doskonałą propozycję na rodzinny obiad. To danie łączy w sobie tradycyjne smaki z nutą nowoczesności, a podane z lekką surówką staje się kompletnym i sycącym posiłkiem. Spróbuj tego przepisu i ciesz się domowym smakiem w najlepszym wydaniu! 30 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego • 3 kromki chleba tostowego • 1 szk., mleka • 1 cebula • 1 całe jajko • 3 ziemniaki duże • 4 ogórki kiszone • 200 g sera żółtego • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki ketchupu • Sól • 1 łyżka majeranku • 1 łyżeczka papryki słodkiej • ½ łyżeczki papryki ostrej Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie chleba: Chleb tostowy zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. 2. Przygotowanie masy mięsnej: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, paprykę słodką, ostrą, sól, majeranek, obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz namoczony chleb tostowy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą. Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. 3. Przygotowanie dodatków: Ogórki kiszone, ser żółty oraz obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, każdy składnik osobno. 4. Pieczenie kotletów: Na kotlety układamy w pierwszej kolejności starte ziemniaki. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. 5. Dodanie reszty składników: Po tym czasie na wierzch każdego kotleta rozkładamy starte ogórki kiszone oraz starty ser żółty. Ponownie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. 6. Podanie: Ketchup mieszamy z majonezem i dekorujemy wierzch kotletów. Gotowe kotlety serwujemy z ulubioną surówką. 7. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału