Koreańska superżywność bije rekordy popularności. Chroni przed cukrzycą i nadwagą

kobieta.interia.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Kimchi to kapusta pekińska poddana procesowi fermentacji. Dodaje się do niej imbir, czosnek, rzepę i sos sojowy


Kimchi to koreański klasyk - kiszona kapusta z dodatkiem innych warzyw i przypraw jest dodawana do wielu dań. Szacuje się, iż przeciętny Korańczyk spożywa aż 20 kg tego przysmaku rocznie. Przepisy na kimchi przechodzą z pokolenia na pokolenie, a tradycja przyrządzania tej kiszonki została choćby wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Najnowsze badania wykazały, iż koreańska fermentowana kapusta ma też szansę zyskać miano kolejnego superfood, czyli żywności, która wykazuje adekwatności lecznicze i świetnie wpływa na organizm. Sprawdź, dlaczego warto włączyć kimchi do diety.
Idź do oryginalnego materiału