Już nigdy nie będziesz się zastanawiać, jaki przysmak przygotować na wyjątkowe okazje czy świąteczny stół!
Koniecznie spróbuj tego soczystego, aromatycznego dania!
Potrzebujesz:
- 2 kg schabu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 600 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 100 g wędzonej szynki
- plastry boczku
- 100 g rodzynek
Do marynaty
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 200 g sosu sojowego
- sól dla smaku
Dodatki:
- ziemniaki
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Do podlewania
- 250 ml wody
- 250 ml wina musującego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia włóż obrane ząbki czosnku, dodaj tymianek, posiekaną pietruszkę, zalej sokiem pomarańczowym, cytrynowym i oliwą z oliwek. Na koniec dodaj czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej mieszanki. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.
Schab przekrój wzdłuż na środku, ale nie przekrajaj go do końca.
Następnie powoli rozwijaj i odcinaj brzeg tak, aby powstał cienki mięsny placek. Zrób to samo z drugą stroną.
Nałóż 1/3 marynaty na mięso. Resztę odłóż.
Mięso zawiń, ułóż na blasze i rozprowadź połowę pozostawionej marynaty na wierzchu.
Roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Oczyść grzyby i cebulę, drobno pokrój warzywa.
Wlej olej na patelnię. Pokrój czosnek na małe kawałki. Dodaj go na patelnię. Następnie wsyp posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól do smaku. Po chwili dodaj też grzyby.
Duś do miękkości. Dodaj pokrojoną wędzoną szynkę i smaż przez chwilę razem na wolnym ogniu.
Schab przenieś na blat i rozwiń. Na wierzchu ułóż plastry boczku i nałóż przygotowane nadzienie.
Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.
Całą roladę zawiąż sznurkiem, aby się nie rozpadła i aby nadzienie nie wyciekło.
Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski i ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plasterki. Posól i posyp czarnym pieprzem. Umieść roladę na środku blachy do pieczenia. Po bokach ułóż ziemniaki i cebulę.
Ziemniaki polej oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piecz w temperaturze 200° C przez około 40-50 minut z górnym i dolnym grzaniem.
Życzę smacznego!
L’article Koniecznie Spróbuj Tego Soczystego, Aromatycznego Dania: Tak Właśnie Pieczę Schab, Dzięki Temu Smakowi Każdy Może Oszaleć. est apparu en premier sur Latwy Przepis.