Koniecznie Spróbuj Tego Soczystego, Aromatycznego Dania: Tak Właśnie Pieczę Schab, Dzięki Temu Smakowi Każdy Może Oszaleć.

latwyprzepis.com 7 miesięcy temu

Już nigdy nie będziesz się zastanawiać, jaki przysmak przygotować na wyjątkowe okazje czy świąteczny stół!

Koniecznie spróbuj tego soczystego, aromatycznego dania!

Potrzebujesz:

  • 2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 600 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonej szynki
  • plastry boczku
  • 100 g rodzynek

Do marynaty

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sosu sojowego
  • sól dla smaku

Dodatki:

  • ziemniaki
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Do podlewania

  • 250 ml wody
  • 250 ml wina musującego

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia włóż obrane ząbki czosnku, dodaj tymianek, posiekaną pietruszkę, zalej sokiem pomarańczowym, cytrynowym i oliwą z oliwek. Na koniec dodaj czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej mieszanki. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.

Schab przekrój wzdłuż na środku, ale nie przekrajaj go do końca.

Następnie powoli rozwijaj i odcinaj brzeg tak, aby powstał cienki mięsny placek. Zrób to samo z drugą stroną.

Nałóż 1/3 marynaty na mięso. Resztę odłóż.

Mięso zawiń, ułóż na blasze i rozprowadź połowę pozostawionej marynaty na wierzchu.

Roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Oczyść grzyby i cebulę, drobno pokrój warzywa.

Wlej olej na patelnię. Pokrój czosnek na małe kawałki. Dodaj go na patelnię. Następnie wsyp posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól do smaku. Po chwili dodaj też grzyby.

Duś do miękkości. Dodaj pokrojoną wędzoną szynkę i smaż przez chwilę razem na wolnym ogniu.

Schab przenieś na blat i rozwiń. Na wierzchu ułóż plastry boczku i nałóż przygotowane nadzienie.

Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.

Całą roladę zawiąż sznurkiem, aby się nie rozpadła i aby nadzienie nie wyciekło.

Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski i ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plasterki. Posól i posyp czarnym pieprzem. Umieść roladę na środku blachy do pieczenia. Po bokach ułóż ziemniaki i cebulę.

Ziemniaki polej oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piecz w temperaturze 200° C przez około 40-50 minut z górnym i dolnym grzaniem.

Życzę smacznego!

L’article Koniecznie Spróbuj Tego Soczystego, Aromatycznego Dania: Tak Właśnie Pieczę Schab, Dzięki Temu Smakowi Każdy Może Oszaleć. est apparu en premier sur Latwy Przepis.

Idź do oryginalnego materiału