Cebula to bez wątpienia jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni. Doceniamy jej szerokie zastosowanie, a jednocześnie przez nią cierpimy, bo krojenie należy do bardzo nieprzyjemnych czynności. Uszkadzamy wtedy strukturę warzywa i uwalniamy enzym nazywany allinazą. Następnie tworzy się gaz, który przybiera postać drażniącego kwasu siarkowego i powoduje łzawienie oczu.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Co zrobić, żeby cebula nie szczypała w oczy? Zrób to pół godziny przed krojeniem
Śluzówka produkuje łzy w ramach reakcji obronnej. Gdy poczujesz specyficzny zapach, będzie już za późno, żeby cokolwiek zrobić. O swój komfort należy zadbać jeszcze przed krojeniem cebuli. Po pierwsze trzeba włożyć ją do lodówki (zamrażarka też może być) na 30 minut.
Zobacz też: Tak pozbędziesz się bakterii z deski do krojenia. Nie wystarczy płukanie. Zagrożenie wciąż czyha
Dzięki temu będzie wydzielała mniej allinazy. Dobrym sposobem jest też zanurzenie warzywa w lodowatej wodzie. Im zimniejsza, tym lepiej. Da to podobny efekt do lodówki. Oprócz tego można oczywiście zaopatrzyć się w specjalne okulary do krojenia cebuli albo rozdrabniacz do warzyw z hermetycznym zamknięciem.
Sposoby na krojenie cebuli bez łez Nenad Cavoski/iStock
Sposoby na krojenie cebuli bez łez. Warto wypróbować je podczas gotowania
Kolejnym dobrym sposobem jest krojenie cebuli w towarzystwie palącej się świeczki. Drażniące opary unoszą się wtedy w górę pomieszczenia. Oprócz tego warto moczyć nóż w zimnej wodzie. Wystarczy wlać trochę cieczy do miseczki, ustawić obok deski z warzywem i co chwilę zanurzać w niej narzędzie do krojenia. Znacznie lepiej użyć sztućca z gładkim ostrzem. Krojenie cebuli nożem z ząbkami niszczy jej warstwy, więc uwalnia się wtedy więcej drażniących enzymów odpowiedzialnych za łzawienie oczu. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.