Koniec z miękkimi i pustymi w środku kiszonymi. Wystarczy plasterek w słoiku. Od razu będą chrupać

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Domowe ogórki kiszone to klasyka letnich przetworów. Kluczem do sukcesu jest nie tylko dobry przepis, ale i odpowiednie proporcje soli. Dzięki jednej prostej zasadzie uzyskasz ogórki, które będą chrupiące, jędrne i aromatyczne.
Domowe ogórki kiszone to smak dzieciństwa i wakacji u babci. Dziś coraz więcej osób wraca do tradycyjnych receptur, które gwarantują prostotę i autentyczny smak. Podpowiadamy, jak przygotować ogórki, które nie tylko będą idealnie kwaśne, ale też chrupiące. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by osiągnąć doskonały efekt.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone


Najprostszy przepis na ogórki kiszone. Trzymaj się zasady jednej łyżki
Ogórki kiszone powstają w wyniku fermentacji mlekowej. Naturalne cukry są przekształcane przez bakterie fermentujące w kwas mlekowy. Cały proces odbywa się w solance, czyli wodnym roztworze soli kamiennej. jeżeli właśnie przymierzasz się do zrobienia przetworów, przygotuj następujące składniki:


2 kg małych ogórków gruntowych,
2 główki czosnku,
Pęczek kopru z baldachami,
Kawałek korzenia chrzanu,
4 łyżki soli kamiennej.


Z podanych proporcji powinnaś otrzymać cztery słoiki ogórków o pojemności 1 l. Najlepszy smak uzyskasz, gdy będziesz trzymać się zasady jednej łyżki stołowej soli na jeden litr wody. Lepiej nie przesadzać z solą, bo gdy ogórki spędzą w bardzo słonej wodzie kilka tygodni, nie uratujesz już ich smaku.


Najprostszy przepis na ogórki kiszoneFot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Przepis jest naprawdę banalny
Wyparz słoiki wrzątkiem. Umyj pod bieżącą wodą ogórki, koper i chrzan. Pokrój korzeń na małe części, a główkę czosnku podziel na ząbki. Włóż na dno słoika koper, czosnek i chrzan. Następnie pionowo i ciasno wkładaj ogórki. Zagotuj 2 l wody i wsyp do niej 4 łyżki soli kamiennej. Mieszaj do rozpuszczenia się soli i powstałą zalej miksturą zawartość słoików. Na sam wierzch połóż po jednym plasterku wyparzonej cytryny. To właśnie dzięki niej ogórki będą chrupiące i twarde. Kwaśny owoc zabezpiecza je nabraniem miękkiej konsystencji. Na koniec zakręć słoiki i odstaw je w chłodne miejsce na trzy tygodnie.


PORADA! Do słoika z ogórkami możesz też wrzucić liście chrzanu, dębu, winorośli, malin albo wiśni. Chronią przed rozbijaniem pektyn i umożliwiają zachowanie chrupkości ogórków. Dzięki temu kiszonki nie są miękkie.
Idź do oryginalnego materiału