Kompot z rabarbarem, gruszkami i jabłkami

kardamonowy.pl 2 lat temu

Z wielką przyjemnością odwiedzam ostatnio mój ulubiony osiedlowy warzywniak. Wpadłam na niego zupełnym przypadkiem gdzieś pół roku temu, gdy szukałam dla My szarej renety. Od tego czasu regularnie do niego zaglądam. Zaglądnęłam więc i parę dni temu i wyszłam z niego z paroma łodygami rabarbaru. Schowałam je do lodówki i o nich zapomniałam.
W międzyczasie okazało się, iż Tola musi pić więcej płynów, a iż ciągle wpychamy w nią wodę, postanowiłam dla odmiany zrobić jej kompot. Przypomniałam więc sobie o rabarbarze, jabłka w domu zawsze mam i na tym adekwatnie chciałam zakończyć. Przypadkiem przypałętały się także dwie gruszki (dodane jako gratis do warzywno-owocowych zakupów), które z rozpędu dodałam do kompotu.
Kompot z rabarbarem, gruszkami i jabłkami wyszedł tak dobry, iż miałam problem żeby nie podpijać go dziecku. A taki zimny, prosto z lodówki to już w ogóle poezja. Nie wiem czy to „tylko” sam smak czy zachłyśnięcie się nowalijkami. Pewnie jedno i drugie. Tola też była zachwycona. Mam jednak świadomość tego, iż rabarbar to szczawiany, staram się więc jej za dużo tego rabarbaru nie fundować.
Pod przepisem wrzucę Wam jeszcze parę propozycji na napoje z rabarbarem. choćby o ile na jakieś produkty nie ma jeszcze sezonu, rzućcie sobie okiem na te przepisy – może sobie gdzieś je zakodujecie na przyszłość.


Składniki:
1,5 l wody
2 duże łodygi rabarbaru
3 jabłka
2 gruszki
2 łyżki cukru lub więcej (do smaku)
1 mała cytryna

Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar, a także jabłka i gruszki. Kompot gotujemy 15 minut, pod koniec go dosładzamy. Studzimy, dodajemy sok z cytryny.

Podobne przepisy:
Kompot z rabarbaru
Kompot ze śliwek i jabłek
Kompot z czereśni i rabarbaru
Kompot z truskawek i jabłek
Kompot z truskawek i rabarbaru
Kompot jabłkowy
Kompot z rabarbaru i jabłek

Idź do oryginalnego materiału