O tej porze roku ogrody i stragany wprost pękają w szwach od nadmiaru owoców. Warto korzystać z sezonu i jeść nie tylko maliny czy borówki, ale także wiśnie. Doskonale smakują na surowo, jednak można zrobić z nich wiele pysznych dań - ciasta, dżemy i oczywiście kompot. Przepis na niego jest bardzo prosty, a taki smakołyk zawsze warto mieć pod ręką. Daje wielkie ukojenie w upalne lato.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy
Na co jest dobry kompot z wiśni? Warto wprowadzić ten napój do swojej diety
Kompot z wiśni to jeden z najsmaczniejszych przysmaków lata. Ma charakterystyczny smak i przyjemny aromat, ale przede wszystkim zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym minerałów, witamin, antyoksydantów, garbników i kwasów organicznych. Same wiśnie są bogate w witaminy A, C oraz E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo. Z tego względu warto regularnie spożywać te owoce, zwłaszcza iż już niedługo ich zabraknie i będziemy musieli czekać na zbiory przez cały rok.
Zobacz też: Ta piękność zaczyna podbijać polskie ogrody. Kwitnie do października i jest prosta w uprawie
Jak się gotuje kompot z wiśni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania wiśniowego kompotu, to:
pół kilograma wiśni,
700 mililitrów wody,
100 gramów cukru (lub więcej, jeżeli owoce są bardzo kwaśne).
Jak długo gotować kompot z wiśni? Trzymaj się poniższego przepisu
Na początek dokładnie myjemy i osuszamy wiśnie, a następnie pozbywamy się z nich pestek. Najlepiej robić to drylownicą, ale jeżeli nie posiadasz tego narzędzia, możesz użyć zwykłej, plastikowej słomki. Wystarczy włożyć ją w środek wiśni i wypchnąć pestkę z drugiej strony.
Do dużego garnka wrzucamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dolewamy wody i całość umieszczamy na kuchence ze średnim ogniem.
Kompot gotujemy przez około pół godziny, co pewien czas mieszając. Gdy owoce zmiękną, a cukier się w pełni rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kompot z wiśni najlepiej smakuje na zimno. Dzbanek z napojem można zatem trzymać w lodówce, a w upalne dni warto dodać do niego kostki lodu oraz listki świeżej mięty.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.