Kolorowe owoce i warzywa

dietetykaga.pl 1 rok temu
Jesień to pora roku, która kojarzy się z wielobarwnością. Za oknami naszych domów pojawiają się różne odcienie kolorów: żółtego, pomarańczowego, czerwonego, fioletowego i brązowego. Także w naszej diecie powinny gościć jak najczęściej kolorowe owoce i warzywa. Dlaczego? Bo kolor ma znaczenie. Kolory naturalnych produktów wynikają z zawartości rozmaitych składników bioaktywnych, które korzystnie działają na nasz organizm.

  • Żółty i pomarańczowy -owoce i warzywa tego koloru pomagają regulować gospodarkę wodną. Zapobiegają obrzękom i korzystnie wpływają na skórę, włosy, wzrok i paznokcie. Swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem. Zawierają witaminę C, która chroni nasz organizm przed wszelkimi infekcjami. Należą do nich między innymi: marchewka, dynia, pomarańcza, dynia, papaja, morele, brzoskwinie, cytryny, banan.

  • Czerwony– wspomaga układ krążenia i obniżają cholesterol. Dzięki witaminie C i likopenu wspierają układ odpornościowy i chronią przed rozwojem nowotworów. Czerwone owoce i warzywa to pomidor, papryka czerwona, czereśnie, wiśnie, truskawki, granat i inne.

  • Zielony-szpinak, sałata, kiwi, cukinia, szczypiorek, brokuł. Wspierają układ trawienny oraz działanie układu nerwowego, mają najwięcej kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w wieku rozrodczym. Zawierają również witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi.

  • Fioletowy kolor reprezentują borówki, figi, czerwona cebula, bakłażan, winogrona, jeżyny i oliwki. Są bogate w naturalne barwniki roślinne: antocyjany i karotenoidy. Zapobiegają miażdżycy, poprawiają pamięć, łagodzą stres i wspomagają układ krążenia.

  • Biały kolor mają między innymi czosnek, cebula, cykoria, korzeń pietruszki, seler, por i kalafior. Chronią nasz organizm przez licznymi infekcjami, dzięki obecności flawonoidów. Ponadto mają działanie moczopędne i rozkurczowe.

Im bardziej kolorowo, tym zdrowiej

Dlatego jedzmy warzywa i owoce jak najczęściej, pamiętając o tym, iż zawierają tak cenne dla nas pierwiastki m.in. żelazo, magnez, potas i wapń. Niech stanowią połowę posiłku na naszym talerzu. Pamiętajmy, iż rekomendowana dzienna ilość owoców i warzyw to 400mg, z przewagą na te drugie. Tak więc komponując swój codzienny jadłospis, sięgajmy po kolorowe owoce i warzywa, stosując się do zasady: Im bardziej kolorowo, tym zdrowiej.

Idź do oryginalnego materiału