Kolorowa sałatka z pieczonych buraków. Zaskakująco prosta, a wygląda jak z restauracji

g.pl 1 dzień temu
Jeśli szukasz czegoś lekkiego, zdrowego i jednocześnie wyjątkowo smacznego to idealnym wyborem będzie właśnie sałatka z pieczonych buraków. To proste danie, które zachwyca smakiem i jest prawdziwą witaminową bombą. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do obiadu albo lekka kolacja. Przekonaj się sam, jak proste jest jej przygotowanie!
Buraki są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo błonnika, żelaza i antyoksydantów. Mają też adekwatności oczyszczające i wspierają układ krążenia. Pieczone buraki są delikatniejsze i słodsze niż gotowane. Dlatego sałatka z pieczonymi burakami smakuje po prostu wybornie.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Przepis na sałatkę z pieczonych buraków, który musisz wypróbować
Do przygotowania sałatki z pieczonych buraków potrzebne nam będą następujące składniki:


2-3 buraki
garść miksu sałat lub rukoli
100 g sera koziego lub fety
kilka łyżek pestek dyni lub orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu


Sałatka z pieczonych buraków jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na samym początku dokładnie umyj buraki, a następnie każdy z nich owiń w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w piekarniku przez około 60 minut, w temperaturze 200°C. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w plastry lub kostkę.


Na talerzu ułóż rukolę, dodaj pokrojone buraki, pokruszony ser oraz posyp pestkami dyni lub orzechami. Całość skrop sosem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według uznania. I gotowe!
Sałatka z pieczonymi burakami - wersja z twistem
Chcesz urozmaicić smak sałatki? Spróbuj dodać do niej kilka plasterków pomarańczy, pestki granatu albo odrobinę świeżej mięty. Ciekawą wersją jest też sałatka z pieczonymi burakami i grillowanym kurczakiem, dlatego iż pozostało bardziej sycąca i świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad.


Możesz też zamienić fetę na ser pleśniowy, a orzechy włoskie na pistacje lub migdały. Sałatka z pieczonymi burakami może być skomponowana zgodnie z twoimi preferencjami. Sprawdź sam, która wersja będzie według ciebie najsmaczniejsza.


Sałatka z pieczonych buraków świetnie sprawdzi się na kolację, jako drugie śniadanie do lunchboksa, a choćby jako elegancka przystawka na imprezę. Jest kolorowa, lekka i bardzo zdrowa. Co ważne, można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Jednak sos najlepiej dodać tuż przed podaniem, by sałata nie zwiędła.
Idź do oryginalnego materiału