Kisiel owsiany, łazanki, karp z pieczarką, śledzik na pieczonym ziemniaku, barszczyk z uszkami, areszki, pączki z kapustą i grzybami… Te i wiele innych potraw znalazło się na wigilijnych stołach przygotowanych przez podlaskie koła gospodyń wiejskich (KGW) w podbiałostockich Nadawkach.
Świąteczne nakrycia i przysmaki oceniali w piątek, 13.12, m.in. marszałek Łukasz Prokorym, członek zarządu Bogdan Dyjuk i sekretarz województwa Monika Kondratowicz oraz mistrz kuchni, honorowy ambasador regionu Karol Okrasa.
W zmaganiach wzięły udział 23 koła. Należało przygotować stół, na którym znajdą się tradycyjne dania wigilijne wraz z zastawą, dekoracjami i symbolami świątecznymi.
Podlaskie w sercu i na talerzu
Komisja, oprócz wartości smakowych potraw, oceniała także wygląd i estetykę nakrycia oraz związek całokształtu prezentacji z tradycjami wigilijnymi regionu. Przewodniczył jej jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, urodzony w Podlaskiem, Karol Okrasa.
Owsiaki z pępkami i buroki z miętusem
To było prawdziwe wyzwanie – jak ze smaku tradycyjnych potraw, znajdujących się na każdym wigilijnym stole, wybrać te najlepsze i nagrodzić w konkursie. Ostatecznie jury najwyższy laur i pierwszą nagrodę przyznało gospodyniom z koła Dobry Las w gm. Zbójna. To już drugi rok z rzędu, gdy wygrywają ten konkurs. Wśród przygotowanych przez nie świątecznych dań tym razem były m.in. buroki z miętusem, kapusta z grzybami, tradycyjny kurpiowski chleb czy zawijak z makiem.
Drugie i trzecie miejsca zajęły kolejno KGW: Orzeszki for you z Orzechowicz i Łatki z Podłatek Dużych. Nie obyło się bez wyróżnień, które przypadły w udziale KGW: Strabella – Moja Mała Ojczyzna ze Strabli, Polaneczki z Polanek, Złoty Łan z Lubiejek, Hortensja w Bolestach i Magnolia w Pokaniewie.