Koktajl z bananami, szpinakiem, masłem orzechowym i nasionami chia

kardamonowy.pl 3 lat temu

Koktajle przez cały czas w domu pijemy w miarę regularnie, mniej więcej 3 razy w tygodniu. Różne. Niektóre są w formie smoothie, inne z dodatkiem nabiału, proste i bardziej powydziwiane. Z jednej strony mam ochotę na eksperymenty, z drugiej mam dziecko, które koktajle bardzo lubi. Próbuję zachęcać Tolę do picia różnych rodzajów koktajli, ale widzę, iż te dziwaczne jednak są „ble”. Częściej więc z blendera wychodzą klasyki.
W ogóle przypomniało mi się jeszcze coś apropos „ble”. Tola ma książkę „Księga dźwięków”, w której m.in „Szpinak robi ble”. Kiedy zaczęliśmy ją jej czytać, zawsze zmienialiśmy na „szpinak robi mniam”. I teraz, gdy pyta „a co to jest?”, dostaje odpowiedź „szpinak”. I je. I pije. Nie mamy z tym problemu. Nie wiem ile w tym naszej „zasługi”, a ile chęci Toli. Fakt jest jednak taki, iż od pierwszych miesięcy życia dziecka, można pracować już nad jego nawykami żywieniowymi. My robimy to nadal. I będziemy robić tak długo jak się da.
Dziś chciałam się z Wami podzielić koktajlem, który powstał tylko dlatego, iż chciałam zużyć świeży (mniam) szpinak. W lodówce z reguły mam masło orzechowe, odkąd Tola jest z nami, częściej kupujemy banany, nasiona chia również mam zachomikowane. Powstał więc pomysł zmiksowania wszystkiego. Wypiliśmy całość do dna. Wyszło choćby za mało. I klasycznie potraktowaliśmy to jako drugie śniadanie.
Jeżeli chodzi o składniki, w koktajlu wylądowała jeszcze odrobina jogurtu. Ja użyłam jej dlatego, iż miałam w lodówce jakąś śmieszną resztkę jogurtu. No i połączenie szpinaku z nabiałem to po prostu zdrowe połączenie, o tym też należy pamiętać.



Składniki:
300 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 banany
duża garść szpinaku
1 czubata łyżka nasion chia
1 czubata łyżka masła orzechowego
(przepis na 3 porcje)

Szpinak dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera. Do szpinaku dodajemy obrane banany, nasiona chia, masło orzechowe, jogurt. Całość zalewamy mlekiem roślinnym. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. o ile koktajl wyszedł za gęsty, dolewamy więcej mleka.

Podobne przepisy:
Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem
Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i mandarynkami
Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi
Koktajl z melonem, gruszkami i szpinakiem
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z bananem, szpinakiem i otrębami
Koktajl z chia, szpinakiem i ananasem

Idź do oryginalnego materiału