Klopsy z indyka otulone boczkiem. Pomysł na mielone w innym wydaniu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Klopsy z indyka w boczku- Pyszności


Klopsy z indyka otulone boczkiem skrywają w sobie apetyczny, ciągnący się ser będą pyszną alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych.

Pomysł na mielone z indyka

Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone i zwykłe klopsy, to mamy dla ciebie wyjątkową alternatywę. Mięsne kulki nafaszerowaliśmy żółtym serem i owinęliśmy w wędzony boczek i upiekliśmy w piekarniku. Mięso jest soczyste, a ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu klopsa. Idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również:

Klopsy z indyka w boczku

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 kminu rzymskiego
  • sól/pieprz
  • 75 g sera żółtego
  • 10 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj prażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wbij jajko i dobrze wyrób masę, aby składniki się połączyły.

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności

W ręku uformuj placek z ciasta, ułóż na środku kawałek żółtego sera i otul mięsem, formując klopsa. Powstałą kulę owiń plastrami wędzonego, surowego boczku. Ułóż klopsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności

Upieczone klopsy podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kulki ziemniaczane lub purée ziemniaczane. Dodaj ulubioną surówkę i gotowe. Zaskakujący i smaczny obiad dla całej rodziny błyskawicznie znika z talerzy.
Smacznego!

Klopsy z indyka w boczku- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału