Klasyczne mielone już mi się znudziły. Teraz dodaję to zamiast bułki. choćby mama była w szoku

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Jak uratować twarde kotlety mielone? shcherbak volodymyr/iStock


Jak zrobić kotlety mielone bez bułki? Z wielu względów niektórzy decydują się z niej zrezygnować na rzecz zamienników. Sprawdź, czego możesz użyć. Możliwe, iż niektóre produkty zasmakują ci jeszcze bardziej niż tradycyjna buła.
Przygotowanie kotletów mielonych jest proste. Niektórzy do masy dodają bułkę tartą, inni obtaczają w niej mięso gotowe do smażenia, ale w rzeczywistości mało kto wyobraża sobie zastosowanie zamiast niej czegoś innego. Okazuje się, iż można. Niektóre zamienniki nie dość, iż są zdrowsze, to jeszcze i smakują lepiej.


REKLAMA


Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje


Co zamiast bułki do kotletów mielonych? Proste zamienniki, a spełnią rolę idealnie
jeżeli marzysz o kotletach mielonych w wersji bez glutenu, zamiast bułki tartej dodaj do mięsa nieco gotowanego ryżu, a jajko zamień na 1/4 szklanki zimnej wody na 0,5 kg mięsa. Co jeszcze się sprawdzi?


Kasza manna - dzięki niej kotlety będą bardziej zwarte i zadziała podobnie jak bułka.
Płatki owsiane - namocz je wcześniej w wodzie lub mleku i dodaj do mięsa mielonego.
Ziemniaki - ugtouj je, poczekaj, aż ostygną, dobrze rozgnieć i dodaj do masy.
Tarta marchewka lub cukinia - zadziałają podobnie do ziemniaków.
Siemię lniane - namocz je w wodzie i dodaj, a będzie doskonałym zamiennikiem bułki tartej.


Kotlety mielone z przepisu babuni zawsze wychodzą doskonałe za sprawą jednego dodatku fot. Pawel Kacperek / iStock.com


Co poprawia smak kotletów mielonych? Możesz też pokusić się o nietypowe dodatki
Produkty, które wiążą mięso na kotlety zamiast bułki to jednak nie wszystko. jeżeli jesteś już znudzona tradycyjnymi smakami, postaw na nieco inne, nietypowe dodatki. Podczas gdy niektóre są popularne, na inne mało kto by wpadł. Możesz wypróbować na przykład smażone pieczarki. Wystarczy, iż zetrzesz je na tarce, podsmażysz na maśle, doprawisz, a po ostygnięciu zmieszasz z masą na kotlety.
PORADA! jeżeli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić smak kotletów, oprócz pieczarek dodaj też podsmażoną na złoto cebulkę. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału