Kiwi na dobry sen i cholesterol

dietetykaga.pl 1 rok temu
Kiwi to bardzo popularny owoc w Polsce. Jak się okazuje pochodzi z Chin, ale w tej chwili uprawiany jest w Nowej Zelandii, Chile, Australii, USA Południowej Afryce czy nad Morzem Śródziemnym.Ten soczysty zielony owoc w brązowej skórce ma wiele adekwatności prozdrowotnych. Kiwi na dobry sen i cholesterol a także na piękną skórę. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Kiwi odchudza

Ma kilka kalorii. Jedna sztuka tego owocu waży około 75g i dostarcza 45kcal. Zaliczane jest więc do owoców niskokalorycznych. Ze względu na zawartość błonnika (w 100g owocu znajduje się 2,1g błonnika), daje poczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Polecane osobom będącym na diecie i odchudzającym się. Ponieważ działa moczopędnie uniemożliwia zatrzymywanie wody w organizmie. Ze względu na niskie IG wynoszące 50, mogą go spożywać w umiarkowanej ilości także osoby z insulinoopornością i cukrzycą.

Kiwi na piękną skórę

Kiwi jest wykorzystywane w kosmetologii ze względu na zawartość witaminy E, która jest naturalnym antyoksydantem. Odpowiada za piękny wygląd skóry, opóźnia jej proces starzenia i chroni przed wolnymi rodnikami. Dlatego kiwi dodawane jest do licznych peelingów i balsamów.

Kiwi na odporność

Kiwi to bomba witaminowa i cenne źródło witamin B, C i K. Jedno kiwi zaspokoi nam w 100% zapotrzebowanie na witaminę C, która odpowiada za naszą odporność. Owoc ten świetnie sprawdzi się więc przy przeziębieniach i grypie.

Kiwi na serce

Regularne spożywanie kiwi obniży ciśnienie krwi za przyczyną potasu, który również reguluje rytm serca. W kiwi znajdują się glikozydy nasercowe, które zwiększają wydajność serca, likwidują zastój krwi i poprawiają krążenie. Natomiast witaminy C i E chronią przed miażdżycą.

Kiwi na dobry sen

Spożywanie kiwi wpływa korzystnie na jakość snu. Naukowcy udowodnili, iż zjedzenie tego owocu na kolację ułatwia zasypianie, jak również powoduje, iż śpimy efektywniej, a rano wstajemy bardziej wypoczęci.

Kiwi obniża cholesterol

Jedzmy kiwi, a nie będziemy mieć problemów z cholesterolem. Codzienne spożywanie tego owocu może wpłynąć na obniżenie całkowitego cholesterolu choćby o 15 proc. i spowodować wzrost dobrego cholesterolu HDL.

Kiwi na depresję i mózg

Kiwi zawiera serotoninę (hormon szczęścia). Duża zawartość tego związku poprawia nam nastrój i działa antydepresyjnie. Naturalnie występujący w kiwi inozytol czyli alkohol cukrowy ma zastosowanie w leczeniu depresji. Ponadto kiwi podnosi sprawność umysłową i pomaga w koncentracji. Częste spożycie tego owocu przyczynia się do dotlenienia mózgu i spalania węglowodanów.

Kiwi na oczy

Kiwi chroni wzrok przed uszkodzeniem i wpływa na dobrą kondycję oczu. Zawarta w nim luteina i zeaksantyny chronią przed zaćmą, jaskrą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.

Jak widzimy kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Ponieważ może uczulać powinni uważać na nie alergicy. Jednakże to cenne źródło potasu, magnezu, wapnia, fosforu i cynku. Oprócz tego korzystnie wpływa na nasze serce, układ pokarmowy i skórę. Kiwi polecane również na dobry sen i cholesterol. Zapobiega choćby chorobom nowotworowym, więc sięgajmy po nie jak najczęściej.

Idź do oryginalnego materiału