Jak zrobić pyszne kiszone zielone pomidory? Przygotowaliśmy trzy proste przepisy, które każdy może sam wypróbować. Pomidory na zimę z poniższych receptur wychodzą chrupiące i pełne smaków. Sprawdzą się jako dodatek do obiadów i kanapek.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Zielone pomidory kiszone z chrzanem i świeżym koprem. Mega prosty przepis!
Zielone pomidory kiszone mogą budzić zdziwienie. Nie są one bowiem tak popularne jak inne domowe kiszonki. Coraz więcej osób jednak sięga po nie, wykorzystując je na przykład w surówkach. Nie od dziś wiadomo, iż spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe. Zwłaszcza dla pracy naszych jelit. Poniżej prosty przepis na kiszone pomidorki. Oto i receptura:
Składniki na zalewę:
1,5 l wody
około 1,5 łyżki soli
Pozostałe składniki:
3 kilogramy zielonych pomidorów
kilka ząbków czosnku
świeży koper
chrzan
Wykonanie:
Przygotuj zalewę. Ugotuj wodę z solą.
Umyj dokładnie pomidory. Umieść je w słoikach, które wcześniej umyłeś, wyparzyłeś i wytarłeś.
Umieść po równo pozostałe składniki w słoikach.
Zalej słoiki gorącą zalewą. Zakręć dokładnie. Odstaw do zakiszenia na około 10-14 dni.
Kiszone zielone pomidory po gruzińsku - wyraziste w smaku
Kiszone zielone pomidory po gruzińsku to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy! Kochacie eksperymentować i kosztować potrawy z innych krajów? Ten przepis jest dla Was!
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
natka pietruszki
250 g marchewki
1 czosnek
papryczka chilli
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
2 l wody
50 ml octu
200 g cebuli
pieprz - w ziarnach
kolendra - w ziarnach
Wykonanie krok po kroku:
W pierwszej kolejności umyj dokładnie pomidory.
Później osusz je i ponacinaj, robiąc np. krzyżyki.
Obierz marchewkę, umyj, zetrzyj na tarce.
Cebule obierz i posiekaj na drobno.
Posiekaj natkę pietruszki.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Posiekaj papryczkę na bardzo drobno.
Wszystko wymieszaj i umieść w naciętych pomidorach.
Pomidory umieść w słoikach.
Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z solą oraz cukrem. Później dodaj ocet, pieprz i kolendrę.
Zalej pomidory przygotowaną zalewą. Zakręć słoiki i zapasteryzuj.
Kiszone zielone pomidory po ukraińsku z cynamonem. Koniecznie wypróbuj
Kiszone zielone pomidory po ukraińsku są bardzo popularne we wschodnich rejonach. Mogłoby wydawać się, iż zielone pomidory nie nadają się do spożycia. Jednak w formie kiszonki - to świetna przekąska w ciągu dnia, czy też dodatek do innych dań.
Składniki:
4-6 pomidorów (ilość na 1 duży słoik)
3 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz ziarnisty, czarnuszka, papryczka chilli, czerwony pieprz, anyż, cynamon, ziele angielskie, liście laurowe
świeży koper
1 łyżka soli - na 1 l wody (przegotowanej zimnej)
Wykonanie:
Przygotuj słoik.
Umyj pomidory. Umieść je w słoiku.
Dodaj pozostałe przyprawy.
Wymieszaj sól w gorącej wodzie.
Zalewą zalej pomidory.
Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką.
Odstaw na blat kuchenny na mniej więcej 7-10 dni.
Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem