
Powiat kazimierski to warzywne zagłębie w Świętokrzyskiem. Nic dziwnego, iż panie z koła Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach wychodzą naprzeciw trendom zdrowego żywienia i stale poszerzają kulinarną paletę kiszonek. Chętnie dzielą się niebanalnymi przepisami na kiszonki. Dzisiaj proponują kiszona marchew.
Składniki: marchew, solanka w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody, przyprawy: czosnek, chrzan, gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, łodygi kopru, ziarna pieprzu.
Sposób przygotowania: Marchew umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub słupki. Układać w wyparzonych słoikach, przekładając czosnkiem, chrzanem, listkami laurowymi zielem angielskim, pieprze, gorczycą i koprem. Następnie zalać solanką, zakręcić słoiki i odstawić na około 7 dni.
Warto podkreślić, iż dzięki staraniom jednej z członkiń KGW, Skalbmierskie Ogórki Kiszone są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.