Długi weekend majowy to idealna okazja, żeby spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi i pogrillować. Na ruszt można wrzucić zarówno wieprzowinę (np. karkówka, żeberka, boczek), jak i wołowinę (np. mięso mielone na burgery) czy drób (filety, udka, skrzydełka). Oczywiście nie brakuje też fanów kiełbasy, kaszanki, ryb i szaszłyków. W przypadku kiełbasek ważne jest, żeby były średnio lub grubo rozdrobione. Drobno rozdrobnione i homogenizowane wyroby (np. parówki) nie nadają się na grilla.
REKLAMA
Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania
Czy kiełbasę na grilla należy nacinać? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Zawartość mięsa w kiełbasie na grilla powinna wynosić minimum 60 proc. Tłuszcz jest niezbędny do zachowania wilgoci podczas smażenia, dlatego warto sięgać po produkty, które w składzie mają go 30-40 proc. Liderem zdecydowanie jest kiełbaska śląska, ale biała też rewelacyjnie się sprawdzi.
Pozostaje pytanie, czy mięso należy wcześniej naciąć? Dla niektórych to podstawa, inni zawsze pomijają ten krok. Zwolennicy uważają, iż zapobiega to pękaniu, a przeciwnicy, iż cały tłuszcz się wtedy wytapia i kiełbasa wychodzi sucha. Kto ma rację? Odpowiedź nie jest prosta. Najlepiej powiedzieć: to zależy.
Czy nacinać kiełbasę na grilla? AlexRaths/iStock
Jak grillować kiełbasę? Pamiętaj o tym przed wrzuceniem jej na ruszt
Wszystko zależy bowiem od rodzaju kiełbasy i twoich preferencji. Grube i tłuste pęta warto delikatnie ponacinać, żeby kontrolować wytapianie tłuszczu. Mięso będzie wtedy miało chrupiącą skórkę. Pamiętaj, żeby nacięcia nie były głębsze niż 3 mm. jeżeli zbyt mocno potniesz kiełbaski, po prostu się rozpadną. Najlepsza jest metoda "na jeżyka", nazywana też szachownicą. Oczywiście cięcie można też wykonać po skosie. Z kolei cienkie, niezawierające zbyt wiele tłustych fragmentów kiełbasy nie wymagają nacinania. jeżeli to zrobisz, mogą za bardzo się przypalić. Nie zapomnij też o prawidłowym rozgrzaniu rusztu. Węgiel nie powinien się dymić. W innym przypadku mięso może nabrać nieprzyjemnego posmaku. Nacinasz kiełbasę przed grillowaniem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.