Kiedyś "jedzenie dziadków", dzisiaj ludzie biją się o niego w sklepach. "Popyt jest ogromny"

kobieta.gazeta.pl 20 godzin temu
Serek wiejski przeżywa właśnie największy boom od lat. Młode pokolenie odkryło go na nowo i zrobiło z niego viralowy składnik śniadań, przekąsek oraz deserów. W Ameryce jego popularność rośnie tak szybko, iż półki w sklepach zaczynają świecić pustkami.
Serek wiejski uchodzi za zdrową i uniwersalną przekąskę. Lekki, łagodny w smaku, z charakterystyczną ziarnistą strukturą oraz dodatkiem śmietanki. Ceniony jest nie tylko za walory smakowe, ale także wysoką zawartość białka i niską kaloryczność. Teraz obywatele Stanów Zjednoczonych dają mu drugie życie. W ciągu ostatniego roku sprzedaż poszybowała w górę aż o 20 proc.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Czy serek wiejski jest teraz modny? W USA jedzą go kilogramami
Młodzi konsumenci zaczęli wymyślać nowe przepisy z tym produktem i publikować je w internecie. - Kiedyś nie wierzyłem, iż serek wiejski może wrócić do łask. Kojarzył się z dietą i jedzeniem naszych dziadków. Ale TikTok wszystko zmienił - powiedział portalowi edition.cnn.com John Crawford, wiceprezes ds. analiz klientów w branży mleczarskiej w firmie badawczej Circana. W efekcie w sklepach zaczęło brakować towaru.


Niektóre marki odnotowały bowiem jeszcze większe wzrosty, co doprowadziło do miejscowych niedoborów. Przykładowo, sprzedaż serka wiejskiego Organic Valley wzrosła o ponad 30 proc. - Sprzedaje się szybciej, niż jesteśmy w stanie go wyprodukować - oznajmił Andrew Westrich, kierownik ds. marketingu. - Musiałam dwa razy sprawdzić dane, ale to naprawdę kategoria z dużym potencjałem wzrostu - dodała dyrektorka operacyjna sieci firmy spożywczej Albertsons Susan Morris.
Moda na serek wiejski. Co można z niego zrobić?
Amerykanie coraz częściej poszukują produktów bogatych w białko, o niskiej zawartości cukru i odpowiednich dla diety GLP-1. Nabiał zyskał na popularności, a jego spożycie na osobę w USA rośnie. O problemach z produkcją poinformowała też firma Good Culture. - Klienci dzwonią i piszą maile, bo nie mogą znaleźć serków wiejskich w sklepach. Ogromny popyt na nasze produkty i walka o to, by sprostać oczekiwaniom, skłoniły nas do przyznania się do niedoboru - przyznał prezes Jesse Merrill.
Wiemy, iż ostatnio trudno nas znaleźć. Widzimy wiadomości prywatne, wiemy, iż popyt jest OGROMNY i pracujemy całą dobę, aby ponownie wprowadzić nasze produkty do sprzedaży
- napisała marka na swoim profilu na Instagramie.


Młodzi ludzie łączą serek wiejski z pomysłowymi, ale często bardzo prostymi przepisami. Jedzą go z dodatkiem owoców, miodu, syropu klonowego, dżemu, orzechów albo cynamonu. Robią też z niego dip do ciastek i wafli. Nie brakuje fanów wytrawnych wersji, np. z awokado, ogórkiem, szczypiorkiem, pomidorem, nasionami chia oraz oliwą z ziołami.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału