Kiedyś Frytki z McDonald’s były zupełnie inne. Wypłynął dawny przepis, a w oczy rzuca się jedno

pysznosci.pl 1 rok temu

Frytki z McDonald’s to jeden z najchętniej kupowanych produktów. Dawna receptura bije na głowę obecną przekąskę. Z łatwością odtworzysz ją w swoim domu.

Frytki McDonald’s są jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań w menu tej sieci restauracji na całym świecie. Flagowy produkt zmieniał jednak kilkukrotnie swoją recepturę. Przepis sprzed 70 lat zdecydowanie ma w sobie „to coś” i smakuje o niebo lepiej niż klasyczne frytki.

Potęga ziemniaka

Troska o odpowiednie frytki zaczyna się już od samego początku. Sieć korzysta z wyselekcjonowanych upraw, a obróbką (myciem, krojeniem i pakowaniem) zajmuje się jedna z firm należących do giganta. Ziemniaki w polskich restauracjach pochodzą z upraw z Lęborka z firmy Farm Fries Poland. To właśnie oni, nieprzerwanie od 20 lat, dostarczają frytki do McDonald’s. Produkcja odbywa się zgodnie z najwyższymi standardami, jest przyjazna środowisku oraz pszczołom, a sieć podejmuje wiele działań związanych z lokalną społecznością.

Frytki z McDonald’s

Zebrane ziemniaki są blanszowane, osuszane, podsmażane i dopiero później głęboko mrożone. W restauracji smaży się je na oleju słonecznikowo-rzepakowym i podaje z odrobiną soli. Przed laty jednak proces przygotowywania frytek w restauracji wyglądał zupełnie inaczej. Popularny twórca internetowy Foxx Gotuje, postanowił przetestować dawną recepturę i porównać ją z obecnym smakiem frytek.

Wyświetl ten post na Instagramie

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • ziemniaki o 15-16 proc. zawartości skrobi, np. fontane, ludmilla,innovator
  • tłuszcz wołowy
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Do miski wlej wodę, wsyp cukier i dodaj syrop kukurydziany. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Przełóż do miski, zalej przygotowaną mieszanką i wstaw do lodówki na 30 minut.

W garnku rozpuść tłuszcz wołowy z olejem roślinnym w proporcjach 12:1. To właśnie to połączenie robi największą robotę. Frytki odsącz z zalewy na kawałku ręcznika papierowego, aby nie pryskały i włóż do rozgrzanego tłuszczu. Pierwsze smażenie powinno przebiegać w 150 stopniach Celsjusza i trwać 3:30 minuty. Wyjmij frytki, rozłóż na ręczniku kuchennym i wstaw do zamrażarki na minimum 10 minut. Następnie przejdź do drugiego smażenia- 175 stopni Celsjusza i 3 minuty. Gotowe frytki posyp solą.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Przepis na kultowe ciastko z McDonald’s znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału