

To prawdziwa uczta dla miłośników polskich smaków. W Namysłowie odbył się Festiwal Polska Od Kuchni. To wydarzenie, które kładzie szczególny nacisk na działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które są wizytówką każdego regionu. Do Namysłowa przyjechało ich aż 28 i prezentowało swoje najlepsze potrawy.
Ponadto w ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim w tym roku był: “Zagrodowy w kuchni”. Koła Gospodyń Wiejskich miały więc za zadanie przygotować swoją potrawę z wykorzystaniem kurczaka zagrodowego.
– Jesteśmy KGW w Kamiennej koło Namysłowa. Przygotowałyśmy zupę szczawiową z jajkiem i z wkładką z kurczaka zagrodowego. To nasze tradycyjne danie. Taka pierwsza wiosenna zupa, jaką przygotowujemy. A później gotujemy już kolejne zupy – mówią panie z KGW Kamienna.
– My możemy pochwalić się ziemniakiem. Tradycją ziemniaka. Wracamy do korzeni. Głównym naszym produktem jest ziemniak, tak jak i nasze wszystkie potrawy tutaj mają ziemniaka. Mamy np. pączki z ziemniakiem – mówi pani z KGW Duczowianki .
– My jesteśmy z Czuchowa, Czerwonka – Leszczyny. Istniejemy 17 lat. Zajmujemy się wszystkim. Pieczeniem, występami różnymi. Jest wesoło, jest zabawnie. Jako, iż babki ze Śląska są oszczędne, to nasz konkursowy kurczak zagrodowy jest nadziewany resztkami z lodówki – mówią panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Czuchów
Oprócz konkursu kulinarnego podczas festiwalu wybierana jest też Miss Wdzięku. W Namysłowie do tego konkursu zgłosiło się aż 35 pań
Członkinie KGW:
Szersza relacja:






Autor: MGP