Każdy kęs tego ciasta to sama przyjemność. Robię je zawsze na 1 listopada

g.pl 2 tygodni temu
Często nachodzi nas ochota na coś słodkiego i dlatego warto mieć w szufladzie przepis na najprostsze ciasto na świecie. Stworzone jest w dużej mierze z galaretek o różnych smakach, dzięki czemu każdy kęs to sama przyjemność.
Ciasto warstwowe z galaretek sprawdzi się na wiele okazji, ja robię je zawsze na 1 listopada. Jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka chwil. Najdłużej trwa czas, w którym trzeba poczekać, aż galaretki stężeją, ale można go wykorzystać na inne czynności. Najlepiej ustawić wtedy stoper, aby o nich nie zapomnieć.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Ciasto warstwowe z galaretek - przepis, który zawsze warto mieć pod ręką
Jak zrobić szybkie ciasto warstwowe z galaretek? Przepis nie jest trudny. Warto jednak dodać, iż taki deser sprawdzi się doskonale na urodzinach dziecka, ponieważ jest kolorowy i interesujący w smaku. Oto lista składników, które będą potrzebne do jego wykonania:


16 galaretek (np. 2 truskawkowe, 2 o smaku owoców leśnych, 2 pomarańczowe, 2 cytrynowe, 2 agrestowe, 2 o smaku czarnej porzeczki, 2 borówkowe, 2 gruszkowe)
herbatniki - 1 duże opakowanie, 250 gramów


Składniki na gęsty krem śmietanowy:


500 mililitrów śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
250 gramów serka mascarpone


Jak zrobić ciasto warstwowe z galaretek? Najpierw przygotuj wszystkie galaretki
Galaretki potrzebują trochę czasu, żeby stężeć - to jedyne utrudnienie, jakie napotkasz podczas przygotowywania tego deseru. Najlepiej zrobić je w odstępach, tak aby ta, którą dajemy na spód, była zrobiona najwcześniej i kolejne rozrabiamy po upłynięciu mniej więcej 20 minut (galaretka gęstnieje po 30-60 minutach). A oto jak wyglądają poszczególne etapy przygotowywania ciasta:


Na początku zrób dwie galaretki o tym samym smaku, wlej trochę mniej wody, niż podaje instrukcja. Odstaw w chłodne miejsce i poczekaj, aż zacznie gęstnieć i możliwe będzie jej przelanie na spód.
rozłóż herbatniki najlepiej w szklanym, prostokątnym przeźroczystym naczyniu.
Po 20 minutach od zrobienia pierwszej galaretki przygotuj następne o tym samym smaku, a pierwszą przelej na herbatniki i odłóż do lodówki. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich galaretek. Czas oczekiwania możesz przeznaczyć na inne prace.
W międzyczasie przygotuj krem śmietanowy. Ubij śmietankę kremówkę mikserem na sztywno. Dodaj serek mascarpone i cukier puder. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gładka.
Po zrobieniu wszystkich galaretek na wierzchu ciasta umieść krem śmietanowy, możesz je udekorować owocami.


Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem
Idź do oryginalnego materiału