Kawa – więcej niż napój

kulturalnemedia.pl 20 godzin temu

Kawa to coś więcej niż poranna filiżanka energii. Ma bogatą historię, liczne adekwatności zdrowotne i coraz częściej wykorzystywana jest w kosmetyce. Sprawdź, jak działa na organizm i urodę.

Kawa w naszej codzienności

Kawa to napój, z którym duża część z nas rozpoczyna swój dzień. Towarzyszy nam o poranku, podczas spotkań biznesowych, czasu spędzanego z przyjaciółmi, czy też samotnie podczas chwili relaksu. Dodaje nam sił i energii na cały dzień. Kawę rozpuszczalną oraz parzoną możemy spotkać w wielu różnych wariantach, a w menu kawiarniach widnieją jej odmiany wzbogacone o syropy, bitą śmietanę, czy choćby posypki. Dzięki temu każdy z nas odnajdzie swoją ulubioną wersję, która najbardziej przypadnie mi do gustu. Niewątpliwie kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w dziejach ludzkości. Jej historia sięga setek lat wstecz, a kultura jej picia ewoluowała na przestrzeni epok i kontynentów – od skromnych ziaren zbieranych w afrykańskich górach po eleganckie kawiarnie wielkich europejskich miast. Współcześnie kawa to nie tylko napój, ale także rytuał, styl życia i element wielu kultur.

Historia kawy

Po świecie krąży pewna legenda o odkryciu kawy, która opowiada historię pasterza kóz. Pewnego dnia pasterz zwrócił uwagę, iż jego zwierzęta są wyjątkowo pobudzone i pełne energii. Zaobserwował, iż ich pobudzenie wynikać może z jedzenia ziaren kawy, więc postanowił również ich spróbować. Po zjedzeniu kawy pasterz stwierdził, iż i na niego działa ona w podobny sposób i postanowił zanieść roślinę mnichom. Mnisi uznali ją za dzieło szatana i z tego powodu postanowili wrzucić ziarna do ognia. Zapach wydobywający się z palonej kawy jednak skusił ich do wydobycia jej z ognia. Następnie postanowili ją zgnieść, włożyć do dzbanka i zalać gorącą wodą. Po wypiciu gorącego naparu zauważyli przypływ sił i energii do modlitw. Legenda ta może być jednak odległa od prawdziwej kultury picia kawy. Początki kultury picia kawy sięgają XV wieku w jemeńskim mieście Mokka. Tamtejsi duchowni wykorzystywali ją, by zachować czujność podczas długich modlitw. To właśnie z Jemenu kawa rozpoczęła swoją światową podróż. Wcześniej jednak, zanim zaczęto parzyć kawę jako napar, w Etiopii spożywano ją inaczej – ziarna były żute na surowo lub rozgniatane i mieszane z tłuszczem jako szybki zastrzyk energii dla wojowników i pasterzy.

Kawa w Europie

Kawa przybyła do Europy z Turcji a już w 1475 roku powstała pierwsza kawiarnia w Konstantynopolu. Przyczyniło się to do rozpowszechnienia kawy w Europie, jako napoju, który przyczynia się do wyższego poziomu energii. Z Imperium Osmańskiego kawa zaczęła gwałtownie wędrować do Europy Zachodniej. Dzięki kupcom handlującym z Bliskim Wschodem w drugiej połowie XVI wieku dotarła również do Wenecji. Początkowo budziła nieufność – niektórzy katoliccy duchowni nazywali ją „napojem szatana”. Jednak interwencja Klemensa VIII sprawiła, iż Europejczycy zaczęli akceptować kawę jako powszechny napój. W 1645 roku powstała pierwsza kawiarnia we Włoszech. Z biegiem czasu kawiarnie stały się miejscem spotkań intelektualistów, kupców i polityków.

Proces produkcji
fot. pixabay.com/pl/photos/kawa-ziarna-kofeina-pieczony-8406187

Produkcję kawy rozpoczyna się od suszenia ziaren na słońcu. Proces ten ma na celu zmniejszenie wilgotności ziaren do jedynie 11% i może on trwać choćby kilka tygodni. Następnym krokiem jest sortowanie, podczas którego ziarna są selekcjonowane na podstawie rozmiaru oraz ciężaru. Ziarna, które nie spełniają standardów są usuwane. Kolejnym krokiem jest degustacja ziaren, podczas której ocenia się ją pod względem koloru, wielkości, zapachu, jak i smaku. Następnym etapem jest proces palenia kawy, podczas którego ziarna nabierają charakterystycznego dla nich brązowego koloru. Pozwala to nadać kawie odpowiedniego smaku i aromatu. Kolejnym krokiem produkcji kawy jest mielenie ziaren. To w jakim stopniu kawa zostanie zmielona decyduje sposób jej późniejszego przyrządzania. Im drobniej zmielone ziarna, tym krótszy czas ich parzenia.

Właściwości kawy

Oprócz bogatych walorów smakowych, kawa posiada wiele adekwatności zdrowotnych. Jednym z nich jest to, iż przyspiesza ona przemianę materii, więc przyczynia się pozytywnie do procesu odchudzania. Oprócz tego ziarna kakaowca poprawiają krążenie krwi, co zwiększa dotlenienie komórek. Kawa jest dobrym źródłem antyoksydantów. Pijąc ją niwelujemy działanie wolnych rodników w organizmie. Regularne i umiarkowane picie kawy zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson. Kawa zawiera witaminy z grupy B, potas, magnez i mangan. Kofeina to główny aktywny składnik kawy, który pomaga poprawić koncentrację i działa pobudzająco. Co ciekawe, kawa może nas uszczęśliwiać – badania wykazały, iż kubek tego gorącego napoju wpływa na wydzielanie się serotoniny i dopaminy w naszym mózgu. Musimy jednak pamiętać, iż kawa może działać na nas również w negatywny sposób. Jej regularne spożywanie może uzależnić nasz organizm, skutkując bólami głowy lub rozdrażnieniem w przypadku jej odstawienia.

Przeciwwskazania

Pomimo licznych adekwatności zdrowotnych kawy, powinniśmy zważać na spożywaną jej ilość w ciągu dnia. Z tego powodu nie zaleca się przekraczania dziennej dawki 400 mg kofeiny. Dawka ta odpowiada 3-4 filiżanką kawy, ale niektóre osoby powinny ograniczyć jej spożywanie do minimum. Picia kawy nie rekomenduje się kobietą w ciąży i karmiących piersią, ponieważ może to zaszkodzić rozwojowi dziecka. Dodatkowo nie zaleca się jej picia dzieciom, ponieważ kawa może wywołać u rozwijających się osób nadmierną pobudliwość i negatywnie wpłynąć na wzrost kości. Kawa może powodować zgagę, więc osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy powinny ograniczyć jej spożywanie. Ponadto osoby cierpiące na nerwicę lękową oraz przewlekle zestresowane również powinny ograniczyć picie kawy, ponieważ może ona podwyższyć poziom odczuwanego lęku. Picie jej w nadmiarze, może skutkować problemami z przyswajaniem wapnia i magnezu.

Kawa w kosmetyce
fot. freepik / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/domowy-srodek-z-ziaren-kawy-pod-wysokim-katem_13105551.htm#fromView=search&page=1&position=9&uuid=3fb518ab-8757-4b40-b218-3cc6d4f1460e&query=kawa+peeling

Oprócz szerokiej gamy adekwatności zdrowotnych i bogatych walorów smakowych kawa stała się rytuałem naszej codzienności. Ponadto odnalazła ona wiele zastosowań również w kosmetyce. Kawa króluje jako składnik szamponów, masek i odżywek do włosów. Zawarta w niej kofeina zapobiega wypadaniu włosów i działa korzystnie na ich porost, przyczynia się do poprawy struktury włosa, działa wygładzająco i nadaje kosmykom blasku. W domowym zaciszu możemy przygotować własną płukankę do włosów składającą się z kawy, która pomoże nam wzmocnić nasze włosy. Kawa ma również adekwatności wyszczuplające i antycellulitowe, dzięki czemu jest częstym składnikiem kremów do ciała. Kofeina pobudza mikrokrążenie, rozjaśnia cienie pod oczami, działa ujędrniająco i zmniejsza opuchliznę, dlatego jest częstym składnikiem kremów pod oczy. Zawarty w kawie kwas chlorogenowy wygładza skórę i zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek. adekwatności brązujące kawy często wykorzystuje się w kremach do opalania, nadając skórze delikatny, brązowy odcień. Warto również wspomnieć, iż kawa jest szczególnie polecana do pielęgnacji ciemnych i brązowych włosów, gdyż może naturalnie pogłębić ich kolor i nadać im ciepły odcień.

Idź do oryginalnego materiału