Klasyczne latte to napój mleczny z dodatkiem espresso . Jego pełna nazwa brzmi „caffe latte” – co w dosłownym tłumaczeniu oznacza kawę z mlekiem. Proporcje latte są jasno ustalone: 1/3 espresso i 2/3 mleka, często z warstwą mlecznej pianki na wierzchu. Popularność napoju wynika najpewniej z dwóch faktów – przyjemnego mlecznego smaku i estetyki podania.
Dziś latte nie musi być tylko kawowe. Coraz więcej osób sięga po alternatywy – jedną z nich jest matcha latte, czyli napój na bazie sproszkowanej zielonej herbaty . Matcha wyróżnia się intensywnie zielonym kolorem i delikatnie roślinnym, lekko słodkawym smakiem. Ma też inne adekwatności niż kawa – działa pobudzająco, ale łagodniej i dłużej.
Jak przygotować klasyczne latte?
Pierwszym krokiem do przygotowania caffe latte jest zaparzenie espresso W tym celu najlepiej skorzysta