Katarzyna Bosacka wybrała trzy najlepsze produkty z Carrefoura. "Bardzo przyzwoity skład"

kobieta.gazeta.pl 1 godzina temu
Katarzyna Bosacka od jakiegoś czasu szczegółowo sprawdza ofertę najpopularniejszych sklepów w Polsce. Tym razem przeanalizowała produkty dostępne w placówkach sieci Carrefour. Które z nich jej zdaniem zasługują na naszą uwagę? Oto trzy najlepsze propozycje.
Katarzyna Bosacka w ostatnich tygodniach analizowała już między innymi ofertę sklepów Dino, Biedronka, Lidl i Żabka. Tym razem wybrała się na zakupy do Carrefoura i wybrała trzy najlepsze propozycje spożywcze. Jak zaznaczyła, nie jest to reklama. W kolejnym odcinku opowie o najgorszych produktach dostępnych w sklepach tej sieci.

REKLAMA







Zobacz wideo "Pieniądze dają poczucie bezpieczeństwa". Joanna Przetakiewicz w "Z bliska"



Katarzyna Bosacka wybrała trzy perełki z sieci Carrefour
Zestawienie otwiera szynka wieprzowa w opakowaniu jednej z marek własnych sieci. Tego typu wędliny są zwykle odradzane przez ekspertów, głównie ze względu na rozbudowany skład, w którym nierzadko pojawiają się między innymi zagęstniki. Jednak w tym przypadku jest on dosyć krótki. Poza mięsem wieprzowym znalazły się w nim także: masło (0,2 proc.), sól, czosnek niedźwiedzi, aromaty i azotyn sodu.
Jak zaznacza dziennikarka, ostatni z wymienionych składników to substancja konserwująca. Dodaje się ją, jeżeli wędlina ma mieć dłuższą datę przydatności do spożycia. A jak smakuje produkt? - Pachnie tym czosnkiem niedźwiedzim. Pyszna szynka - mówi na nagraniu Bosacka po spróbowaniu mięsa.






Kolejna propozycja to rillettes du mans, czyli tradycyjna francuska pasta mięsna. Znalazły się w niej: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól i pieprz. To także przekąska marki własnej sieci Carrefour. - Przyzwoity produkt o bardzo krótkim składzie - komentuje swój wybór Bosacka.
Zestawienie zamyka przekąska, która może wzbudzać kontrowersje. To parówki z filetem z indyka marki własnej sieci. Uwagę dziennikarki przykuł dosyć prosty i krótki skład produktu. Mięso z indyka to aż 93 procent, z czego filet z piersi to 22 procent. Do tego dochodzą aromaty, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, cukier oraz koncentrat aceroli w proszku. Ten ostatni składnik, jak zaznaczyła Bosacka, to naturalny barwnik.



- choćby nie ma konserwantu, co się chwali - zauważa Bosacka. A jak ocenia smak parówek? - Czuje się mięsność. Dla mnie może troszeczkę za słone. [...] Ale skład naprawdę jest naprawdę bardzo przyzwoity - podsumowuje dziennikarka.
Carrefour w Polsce
Francuska sieć Carrefour jest obecna w Polsce od 1997 roku i w tej chwili może pochwalić się ponad 700 placówkami. Działają one w różnych formach - to zarówno dużo hipermarkety i supermarkety, jak i sklepy osiedlowe. Jednak w ciągu trzech pierwszych kwartałów 2025 roku francuski gigant handlu zamknął aż 18 placówek. Większość z nich to małe sklepy osiedlowe. Gdzie najchętniej robisz zakupy? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału