Na początku ten deser miał się nazywać budyniem. Po tym jak 5 latek powiedział mi, iż to nie jest budyń, zrezygnowałam. o ile chodzi o dobór owoców, bawcie się. Ważne, żeby było ich sporo.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
500 g truskawek
50 ml mleka
2 łyżki cukru
(przepis na 5 porcji)
Kaszę przepłukujemy dokładnie na sicie, gotujemy w wodzie około 20 minut. Odcedzamy ją, studzimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy do niego umyte i obrane truskawki, mleko i cukier. Wszystko miksujemy na gęsty mus. o ile chodzi o ilość mleka i ilość cukru, może być różna w zależności od słodkości truskawek i ich soczystości. Zróbcie jak, żeby konsystencja i smak Wam pasowały.


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










