W dniach 20–21 września 2025 roku Rzeszów ponownie stanie się kulinarną stolicą regionu za sprawą festiwalu „Karpaty na Widelcu”. Na rzeszowskim Rynku i ulicach przyległych czekać będą degustacje potraw inspirowanych kuchnią karpacką, pokazy mistrzów kulinarnych z udziałem Roberta Makłowicza, koncerty, jarmark regionalnych produktów oraz warsztaty artystyczne dla najmłodszych. Wydarzenie, które od lat łączy smaki, muzykę i tradycję, odbędzie się w samym sercu miasta i będzie otwarte dla wszystkich – wstęp jest bezpłatny, a dochód z festiwalowych degustacji wesprze edukację młodych kucharzy. To wyjątkowa okazja, by spróbować autentycznych smaków Karpat i poczuć atmosferę wspólnego świętowania w rytmie folkowej muzyki.
https://rzeszow24.info/wiadomosci/napasc-na-tle-seksualnym-w-centrum-rzeszowa-trzech-nastolatkow-zaczepilo-60-letnia-kobiete/mqUHP5bOkOuzXmdjbIUqOto harmonogram wydarzenia
𝐬𝐨𝐛𝐨𝐭𝐚 𝟐𝟎.𝟎𝟗
- godz. 11 do 20 - Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych
- konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2025” (Zespół Szkół Gospodarczych)
𝐧𝐢𝐞𝐝𝐳𝐢𝐞𝐥𝐚 𝟐𝟏.𝟎𝟗
- godz. 11.30 - korowód kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG (ul. 3 Maja, Kościuszki, Rynek)
- godz. 12.00 - oficjalne otwarcie festiwalu
- 13:00 - 18:00, plac za Ratuszem - występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk,
- 13:00, plac za Ratuszem - otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci „Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
- 14:30, scena na Rynku - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który przygotuje tradycyjny tokań pieprzny (borsos tokany) z mamałygą - danie z pogranicza Węgier, Rumunii i Ukrainy,
- 15:15, plac Farny - koncert zespołu Dirty Horns,
- 15:30, scena na Rynku - spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
- 16:15, plac Farny – spotkanie z Robertem Makłowiczem w ramach cyklu „Na szlaku karpackich smaków”, możliwość zakupu książek, gadżetów oraz zdobycia autografu,
- 18:00, scena na Rynku – koncert duetu Olica, który zabierze publiczność w mistyczną, transową podróż przez słowiańskie pieśni i elektronikę,
- 18:45, scena na Rynku – podsumowanie festiwalu i ogłoszenie wyników konkursów „Najlepszy smak regionu 2025” oraz „GELATO – smak tradycji i natury”,
- 19:00, scena na Rynku – finałowy koncert zespołu DAGADANA.