Karpaty na Widelcu 2025 – kulinarne serce Podkarpacia bije w Rzeszowie [program]

carpatiabiznes.pl 4 dni temu
Zdjęcie: karpaty na widelcu 2025


Rzeszów. Karpaty na Widelcu 2025

Już 20–21 września 2025 roku Rzeszów zamieni się w kulinarną stolicę Podkarpacia. Na Rynku odbędzie się czwarta edycja festiwalu Karpaty na Widelcu, który od kilku lat przyciąga tłumy mieszkańców i turystów.

Wydarzenie to nie tylko święto smaków, ale też prezentacja kultury i tradycji Karpat.

Robert Makłowicz ponownie ambasadorem

Jedną z największych atrakcji będzie obecność Roberta Makłowicza, który jako ambasador festiwalu poprowadzi pokazy kulinarne i opowie o bogactwie karpackiej kuchni. Jak podkreślają lokalne media, jego udział to magnes dla publiczności i gwarancja niepowtarzalnej atmosfery.

fot. Karpaty na Widelcu/Facebook

Program – sobota, 20 września 2025

12:00 – Uroczyste otwarcie festiwalu
Korowód kucharzy przejdzie ulicami miasta na Rynek. Symbolicznego otwarcia dokonają Robert Makłowicz, organizatorzy i władze regionu.

13:00 – Pokazy kulinarne mistrzów kuchni
Na scenie wystąpią kucharze z Polski i państw karpackich, prezentując tradycyjne potrawy – od góralskich zup, przez pierogi, po mięsne specjały.

15:00 – Start konkursu „Najlepszy Smak Regionu 2025”
Jury i publiczność będą mogły degustować i oceniać produkty zgłoszone przez regionalnych producentów: sery, wędliny, chleby, miody i przetwory.

18:00 – Koncert Dirty Hornes
Wieczór zakończy energetyczny występ zespołu, który połączy rockowe brzmienie z folkowymi inspiracjami.

Program – niedziela, 21 września 2025

10:00 – Otwarcie Jarmarku Karpackiego
Stragany zapełnią się lokalnymi produktami i rękodziełem. Będzie można kupić sery, chleby, ciasta, przetwory, wędliny, miody, ale też ceramikę i hafty.

11:00 – Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
Ambasador festiwalu zaprezentuje własne interpretacje karpackich smaków, opowiadając przy tym o historii i kulturze regionu.

13:00 – Warsztaty uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych
Młodzież kształcąca się w zawodach gastronomicznych przygotuje degustacje i mini-warsztaty kulinarne.

15:00 – Strefa lodów rzemieślniczych
Pokazy tworzenia lodów naturalnych i możliwość spróbowania nietypowych smaków inspirowanych kuchnią Karpat.

16:00 – Sztuka na widelcu
Warsztaty i zabawy edukacyjne dla dzieci, łączące gotowanie z plastyką i muzyką.

18:00 – Koncert zespołu DAGADANA
Finał festiwalu – koncert znanej grupy, łączącej muzykę folkową z elektroniką i jazzem.

Atrakcje przez cały weekend

  • Strefa degustacji – za symboliczną cegiełkę można będzie spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy; dochód wesprze uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

  • Pokazy rzemiosła i rękodzieła – garncarze, tkacze i artyści ludowi zaprezentują swoje prace.

  • Koncerty folkowe i występy zespołów regionalnych, które będą rozbrzmiewać na scenie przez cały dzień.

  • Strefa relaksu i muzyki, gdzie uczestnicy spróbują regionalnych napojów i odpoczną w festiwalowej atmosferze.

Festiwal z misją społeczną

Karpaty na Widelcu to nie tylko uczta dla podniebienia. Organizatorzy podkreślają, iż wydarzenie ma charakter edukacyjny i charytatywny. Dochód ze sprzedaży potraw i cegiełek zostanie przeznaczony na wsparcie młodzieży kształcącej się w zawodach gastronomicznych.

Idź do oryginalnego materiału