Kilkaset kilogramów karpia dziennie sprzedaje w grudniu Gospodarstwo Rybackie Niemodlin. Rocznie produkuje ono kilkaset tysięcy ton tej ryby.
– Karp popularny jest przez cały rok, ponieważ współpracujemy z dostawcami oraz restauracjami, które serwują tę rybę nie tylko w okresie świątecznym. Największe zainteresowanie jest jednak w grudniu, kiedy zgodnie z tradycją, jest on jednym z głównych dań na wigilijnym stole. Klient nie musi już tej ryby obrabiać sam. Może kupić produkt przetworzony, półgotowy do sporządzenia zgodnie z własną tradycją, według własnego przepisu. Często odchodzimy od rodzimych gatunków ryb w stronę tych importowanych. Należy pamiętać, iż w smaku zarówno ryby, jak i mięsa, znaczenie ma krótki łańcuch dostaw, a ryba importowana, to dłuższa droga od zbiornika z wodą na nasz stół – mówi Adam Pienio, dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Niemodlin (Państwowego Gospodarstwa Leśnego. Lasy Państwowe. Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie).
Cena karpia w Niemodlinie wynosi 30 zł za kilogram i jest niższa o około dwa złote niż w zeszłym roku.
Adam Pienio:
Dłuższa relacja:
autor: Anna Kurc