Kanapki dla dwojga

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Uwielbiam jajecznicę, a kanapka z jajecznicą i awokado to moje ulubione śniadanie. Dzisiaj rozpoczynam urlop, długie cztery tygodnie, które na pewno umilą mi ciepło i słonecznie. Gdzie jadę na wakacje zdradzę później, a tym czasem delektuję się pysznym śniadaniem z moim mężem. Jak urlop to razem! Już nie mogę się doczekać wszystkich wspólnych przygód i niezapomnianych chwil, które nas czekają. Planujemy zwiedzać, odpoczywać i cieszyć się każdą chwilą. To będzie wyjątkowy czas pełen euforii i relaksu. A tym czasem polecam pyszne kanapki na śniadanie!

Ekspresowe śniadanie – kanapka z jajecznicą i awokado!

Kanapki na śniadanie to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, co sprawia, iż nigdy się nie nudzą. Moim ulubionym połączeniem jest jajecznica z kremowym awokado na kromce chleba na zakwasie. Taki zestaw nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też dostarcza mnóstwo energii na cały poranek. Inną smaczną opcją jest kanapka z twarożkiem i rzodkiewką. Dla miłośników słodkich smaków polecam gorące tosty z twarożkiem i truskawkami. jeżeli lubicie grzyby na kanapce to polecam przepis na grzanki z kurkami. Każdy znajdzie coś dla siebie, prawda!

Śniadaniowa rewolucja – jajecznica i awokado na kanapce!

Dzisiaj, siedząc jedząc śniadanie z moim mężem, poczułam, iż tegoroczny urlop jest nam pełni zasłużony i będzie naprawdę wyjątkowy. Śniadania będą nasze, wspólne, pełne rozmów i planów na kolejne dni. Czy jest coś lepszego niż pyszne jedzenie i towarzystwo kochanej osoby na początek dnia? jeżeli jeszcze nie próbowaliście kanapek w różnych wariantach, to gorąco polecam! Na pewno Wasze połowy będą zadowolone! Będzie pysznie, zdrowo i szybko!

Kanapka z jajecznicą i awokado

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 5 min. 5 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

3 jajka

2 łyżeczki masła

1 awokado

4 kromki chleba na zakwasie, u mnie levain

4 łyżki kremowego twarożku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego kopru

2 rzodkiewki

sól morska i czarny pieprz młotkowany do smaku

Przygotowanie:

  1. Roztopić masło na patelni, wbić jajka, lekko posolić i usmażyć kremową jajecznicę.
  2. Kromki chleba posmarować twarożkiem. Posypać solą morską, pieprzem i szczypiorkiem.
  3. Awokado przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę oraz skórkę. Pokroić na cienkie plasterki i lekko rozciągnąć jak wachlarz. Ułożyć na posmarowanych twarożkiem kromkach chleba. Obok położyć porcję jajecznicy.
  4. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kanapkach.
  5. Posypać kanapki solą morską, pieprzem i posiekanym koprem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału