15 czerwca, na scenie staromiejskiej w Olsztynie, rozpoczął się cykl wydarzeń z Kalendarza Imprez Kulinarnych 2024.
Inaugurację uświetniło wspólne gotowanie znanego kucharza Karola Okrasy oraz zaproszonych gości. Od tego momentu, aż do końca września, w różnych miejscach regionu odbywać się będą liczne festiwale i biesiady, które przyciągną miłośników dobrej kuchni.
Lipiec
• 6.07 – XVII Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie!”, Mikołajki
• 13.07 – V Festiwal Drożdży, Pasym
• 27.07 – Biesiada Myśliwska z EKOWspólnotą „Dzik kontra Świnia”, Świętajno
Sierpień
• 2-4.08 – Kufel miodu czyli biesiada po kurpiowsku, Rozogi
• 4.08 – Regionalny Festiwal Pogranicza „Kartaczevo”, Gołdap
• 15.08 – Święto Sękacza, Żytkiejmy
• 15.08 – Regionalne Święto Ziół, Olsztynek
• 18.08 – Olecko mlekiem i miodem płynące, Olecko
• 23-25.08 – XVII Elbląskie Święto Chleba, Elbląg
Wrzesień
• 7-8.09 – Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, Olsztyn
• 13.09 – Festiwal Dyni w Gminie Szczytno, Olszyny
• 29.09 – XVI Mazurski Dzień Ziemniaka, Kraplewo
Każde z tych wydarzeń to okazja, by poznać i zasmakować regionalnych specjałów, spotkać się z pasjonatami kulinariów i spędzić czas w wyjątkowej atmosferze. Dla mieszkańców i turystów może to być niezapomniana podróż przez smaki Warmii i Mazur.